POSLE MILANA NASTRADALA I MIRNA Još jedan mrtav srpski beloglavi sup na Bliskom istoku, ime dobila po izuzetno blagoj naravi a sada je više nema

19:00

Aktuelno 0

Tužne vesti iz Uvca

POSLE MILANA NASTRADALA I MIRNA Još jedan mrtav srpski beloglavi sup na Bliskom istoku, ime dobila po izuzetno blagoj naravi a sada je više nema
Rina

Nakon što je krajem prošle godine beloglavi sup Milan prvo pogođen metkom a zatim i uginuo u Siriji, sa Bliskog istoka stižu loše vesti. Još jedna retka ptica grabljivica neće se vratiti sa svog dalekog leta na Uvac, gde se izlegla.

"Još jedan sup sa Uvca nađen je 30. decembra uginuo na Bliskom istoku. Reč je o supu Mirni koja se izlegla 2021. na Uvcu, a imala je crvenu oznaku 36. Mirna je sa stene Kučki krš i dobila je ime po izuzetno dobrom ponašanju prilikom markiranja. Nađena je 70 km od grada Abha u Saudijskoj Arabiji. Prešla je 3972 km od rodnog mesta. Nije nam poznat uzrok uginuća", potvrđeno je za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Svake godine jedan broj naših mladih supova strada tokom migracija. Prema određenim procenama oko 30 supova se ne vrati zbog krivolova, ali i zbog trovanja, naletanja na električne stubove i vetrenjače.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Zaštita ptica koje se sele ne zavisi samo od naših napora da očuvamo vrstu već i od stepena zaštite i u drugim zemljama, koji je na niskom nivou", ističu u Fondaciji.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Komentari(0)

Loading