OVO NISU ALPI, OVO JE SRBIJA! Na njenim obroncima, nalaze se manastiri iz 14. veka (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

14:30

Turizam 0

Planina predstavlja dugački i uzani masiv koji je u završnom gornjem delu nazubljena stenovita masa, sa nekoliko većih vršaka i jednim kompaktnijim delom gde je najviši vrh, do koga zbog toga nije lako doći.

OVO NISU ALPI, OVO JE SRBIJA! Na njenim obroncima, nalaze se manastiri iz 14. veka (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Greben planina

Greben je kraška planina koja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, nedaleko od Dimitrovgrada i Pirota, kraj Zvonačke Banje. Prostire se u dužini od oko 10km, od planine Ruj na jugoistoku, do Vlaške planine, sa kojom formira atraktivni kanjon Jerme, na severozapadu. Najviši vrh joj je Beženište (1338m nmv), a sama planina je bezvodna i ogoljena sa retkim šumama.

OVO NISU ALPI, OVO JE SRBIJA! Na njenim obroncima, nalaze se manastiri iz 14. veka (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Greben planina
 


Planina predstavlja dugački i uzani masiv koji je u završnom gornjem delu nazubljena stenovita masa, sa nekoliko većih vršaka i jednim kompaktnijim delom gde je najviši vrh, do koga zbog toga nije lako doći.

Masiv je u donjem delu obrastao šumom, uglavnom bukovom.

Iznad šume, kameni masiv je karakterističnog oblika,zbog čega je prepoznatljiv izdaleka. Jugozapadna strana masiva, koja se vidi iz Zvonačke banje, izrazitih je i okomitih stena, dok se na suprotnoj istočnoj strani šume uzdižu do visoko uz stene. U podgorini masiva su i strme livade, gde susmeštena naselja, predstavljena dobrim delom napuštenim i oronulim kućama. Istočna podgorina grebena naziva se Podgreben.


Od Beženišta greben se spušta na obe strane, prema kanjonu Jerme, do visine od 1 000 m, odnosno na drugoj strani, prateći uzvodno tok Jerme do granice sa Bugarskom, gde je na samoj granici vrh Goleš (1 156 m).

Uspon na najviši vrh Grebena planinari izvode sa dve strane, sa severoistočne, od sela Poganova, preko sela Dragovite, ili sa suprotne, jugozapadne strane, od sela Trnskih Odoravaca.

 

 


Na njenim obroncima, nalaze se manastiri iz 14. veka:
Poganovo (zadužbina Konstantina Dejanovića i njegove ćerke, vizantijske carice, Jelene Dragaš)
Muštar.

 

 


U daljini se moze videti Zvonačka banja kao i vrh iznad banje, asenovo kale (1033m) i planina Ruj(1706m).

Planina Greben na mapi:

 

 

Izvor: planinski_vodic_ruj

BONUS VIDEO:

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading