DIVLJA LEPOTA VLAŠKE PLANINE Ime dobila po selu Vlasi, koje je naziv dobilo po množini reči vlah koja može označavati stočara (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Na njenim jugoistočnim obroncima, smeštena je Zvonačka Banja, a nedaleko je i atraktivni kanjon reke Jerme koji formiraju oštri stenjaci Vlaške i Greben planine.

DIVLJA LEPOTA VLAŠKE PLANINE Ime dobila po selu Vlasi, koje je naziv dobilo po množini reči vlah koja može označavati stočara (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Vlaška planina

Vlaška planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, nedaleko od Pirota i pruža se pravcem severozapad-jugoistok u dužini od 6 km. Pripada Balkanskim planinama, po strukturi je krečnjačka, a njen najviši vrh Vrti bog (1443 m) je smešten u njenom severozapadnom delu. Sam vrh formiraju dva zaravnjena vrha (Vrti bog i Panica) spojena blagim prevojem, približno istih visina (vrh Panica je niži za 1 metar).

DIVLJA LEPOTA VLAŠKE PLANINE Ime dobila po selu Vlasi, koje je naziv dobilo po množini reči vlah koja može označavati stočara (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Vlaška planina
 

Na njenim jugoistočnim obroncima, smeštena je Zvonačka Banja, a nedaleko je i atraktivni kanjon reke Jerme koji formiraju oštri stenjaci Vlaške i Greben planine. Od vegetacije na njoj preovlađuju livade sa retkim šumama (mahom niskog i zakržljalog graba i hrasta), osim u severozapadnom delu u kome se javlja jaka bukova šuma.

Planina je naziv dobila po selu Vlasi, koje je naziv dobilo po množini reči vlah koja može označavati stočara, ali i etničku zajednicu romanskih starosedelaca na Balkanskom poluostrvu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Nedaleko od sela se nalazi pećina Vetrena dupka, dugačka oko 4km, od čega je oko 2km dostupno posetiocima. Najzanimljivija pećinska dvorana se nalazi u njenom središnjem delu, a sama pećina je povezana sa ponorom dubokim 160 m.

Vlaška planina na mapi:

 

 

Izvor: vikipedija, planinski_vodic_ruj

BONUS VIDEO:

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading