SKULPTURA SRPSKIH PROROKA U SELU KREMNA „Srba će ostati koliko za pod jednu šljivu“, ova izreka dugo je pripisivana Tarabićima (VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Skulptura srpskog proroka Mitra Tarabića i prote Zaharija u selu Kremna. Tarabići su porodica iz sela Kremna za čije se pretke iz 19. vijeka u popularnim časopisima fantastike tvrdi da su imali sposobnost da predviđaju događaje

SKULPTURA SRPSKIH PROROKA U SELU KREMNA „Srba će ostati koliko za pod jednu šljivu“, ova izreka dugo je pripisivana Tarabićima (VIDEO)
Shutterstock

Selo se nalazi između Tare i Zlatibora i nadaleko je poznato po „Kremanskom proročanstvu“, zbirci proročastava o budućnosti Srbije, koje su u 19. veku izrekla dvojica nepismenih seljaka Mitar i Miloš Tarabić i koja su se, navodno, velikim delom ostvarila. Njihove reči zapisao je njihov kum, prota Zaharije Zaharić.

Da li se na ovom svemu gradi i određena mitologija, pokazaće vreme. Verovatno je da su Miloš i Mitar Tarabić živeli u potpunom skladu s prirodom, pa su tako bili i obdareni da pročitaju ono što sledi. Ipak, navodno da je ovo područje oko Kremna nemoguće snimiti iz satelita jer postoje određena zračenja koja za posledicu uvek imaju to da eventualne snimke jednostavno budu zaklonjene nekom mrljom.

Kompleks Kremansko Prorocanstvo je podignut kako bi se ovaj zanimljivi deo srpske istorije sačuvao od zaborava jer pored Tarabića, u Kremnima je rođeno još nekoliko “vidovitih” ljudi čije poruke, nažalost, nisu do sada zapisane. U “Domu proroka” turisti mogu čuti interesantnu priču o kremanskom proročanstvu i samom selu koje je do XX veka bilo glavno turističko mesto Zapadne Srbije.

Ulaz u park se ne naplaćuje, ali pored svakog eksponata stoji natpis da ako se fotografišete ostavite minimum 50 dinara. A takvih eksponata ima nekoliko. Zanimljiva je skulptura "Kralj u buretu". Navodno, Tarabići su prorekli da će onaj ko se sakrije u buretu postati kralj Srbije. Prota Zaharije je ovde sklonio Petra Karađorđevića, koji je kasnije postao kralj. Kažu, ako imate velike ambicije, slikajte se ovde, da se i vama posreći.

Još jedna od postavki je Kosmička kugla, koju, kažu, treba dodirnuti i poželeti želje "u cugu" (naravno, i ostaviti novac). Kugla je bila prečnika 1m, a navodno je pukla u požaru. Danas želje možete poželeti nad ostacima kugle.

Po ulasku ćete odslušati kratku priču o Kremanskom proročanstvu, potom ćete moći da se fotografišete i da kupite knjige i njihove amajlije. Računajte da ćete se ovde zadržati 15ak minuta. Uđete, pogledate i nastavite dalje. Lepo upotpunjuje priču o mistici ovog kraja.

POREKLO TARABIĆA


Tarabići su se doselili iz Hercegovine na Taru, u selo Kremna. Prema porodičnom usmenom predanju, Spasoje Tarabić sa svoja četiri sina, Milošem, Savom, Lazarem i Milanom, terajući stoku na prodaju u Bosnu, a prelazeći preko obronaka Tare, ugledao je u jednoj dolini zmiju sa dukatom u ustima. Na tom mestu su zatim počeli da kopaju, da bi na kraju iskopali ćup pun dukata i podelili ga među sobom. Prema prethodnom dogovoru, trojica braće su navodno uložili novac u gradnju kuće na tom mestu, dok četvrti od njih, Miloš, nije hteo da učestvuje u tome, ali je ostao da živi u zajednici sa braćom. Prema jednom drugom predanju, on je svoje dukate zakopao u temelje njihove nove kuće. Na mestu gde su Tarabići našli zlato i sazidali kuću, nastao je zaselak porodice Tarabić, koji se nalazi na južnim obroncima Tare, iako je deo sela Kremana, koje se nalazi na severnim obroncima Zlatibora.

POJAVA TARABIĆA


Danas se tvrdi, naročito u časopisima koji se bave sličnom tematikom, da su u 19. veku pojedini članovi porodice Tarabića počeli tvrditi da imaju moć predviđanja događaja, kao i još nekoliko osoba iz tog regiona. Njihov kum, prota Zaharije Zaharić, navodno je preneo njihova proročanstva dr Radovanu Kazimiroviću, koji ih je objavio u knjizi „Tajanstvene pojave u srpskom narodu i Kremansko proročanstvo“. Dr Kazimirović namerno kaže „Kremansko“, a ne „Tarabića“ proročanstvo, jer nije sigurno šta su od toga predvideli Tarabići, a šta drugi. Recezent Kazimirovićeve knjige bio je vladika Nikolaj Velimirović, 77. proglašeni svetac Srpske pravoslavne Crkve. Predanja kažu da Kazimirovićevo Kremansko proročanstvo ipak nije sasvim originalno, već da je prota Zaharije originalni rukopis dao svom prijatelju, proti Gavrilu Popoviću, koji ga je, zatvorenog u jednu flašu, zazidao u temelje svoje kuće iz turskog doba u Užicu. Ova kuća još uvek postoji, i još uvek nema nikog da ospori ili potvrdi ovu jednu od mnogobrojnih legendi o Kremanskom proročanstvu.

KREMANSKO PROROČANSTVO


Tarabići su navodno predvideli pronalazak televizije, dolazak telefona i telegrafa u Srbiju, smene na prestolu Srbije, propast Karađorđevića, njihov povratak u zemlju, dolazak Josipa Broza na vlast i drugo.
Prvi Tarabić za koga se tvrdilo da ima proročke mogućnosti bio je Miloš Tarabić (1809-1854). Živeo je prilično kratko, četrdeset i pet godina, „kao što je i prorekao“. Za njega kažu da je bolovao od epilepsije, te da je bio veoma pošten čovek, da je živio povučeno i malo s kim razgovarao. Bio je nepismen. Imao je dva brata, Lazu i Milana. Nije se ženio.

Ni Miloš ni njegov sinovac Mitar (1829-1899) nikad nisu svoja predviđanja vezivali za tačne datume, već su uvek govorili u neodređenim vremenskim odrednicama, poput „kad to bude, onda će“, „Skoro će biti!“ ili „Uskoro ćeš, kume, čuti!“ isl. Ponekad se neki događaj dugo nije događao, pa bi prota obično gubio nadu da će se to ikad dogoditi. Tad bi mu Mitar rekao: „Ja ti, kume, nisam reko kad će se baš to dogoditi. Čekaj, pa ćeš čuti!“.

 

 

Izvor: srbininfo

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading