RAJ ZA PECAROŠE I LJUBITELJE NETAKNUTE PRIRODE Fruškogorsko jezero koje pleni svojom raznolikošću, mirom i lepotom

J. K.

19:01

Turizam 0

Fruškogorsko jezero smešteno severoistočno od Erdevika, nastalo je veštačkom akumulacijom istoimenog potoka, prozirne, smaragdno zelene boje. Ono se prostire dužinom od dva kilometra na nadmorskoj visini od 123m, površine od oko 60 hektara, predstavlja pravi raj za sve pecaroše.

RAJ ZA PECAROŠE I LJUBITELJE NETAKNUTE PRIRODE Fruškogorsko jezero koje pleni svojom raznolikošću, mirom i lepotom
Shutterstock

 

Moharač predstavlja veštačku akumulaciju, nastalu pregrađivanjem doline potoka Moharač, branom dužine 270 i visine 16 metara. Jezero ima izdužen oblik i pruža se u pravcu severoistok – jugozapad.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na uzvodnom delu jezera, obala je veoma šumovita, dok su dolinske strane uglavnom oranice i zatravljene površine. Ukupna širina jezera iznosi 300, dužina 2500, a dubina 10 metara. Površina jezera dostiže 60 hektara, a njegova ukupna zapremina iznosi preko 2,3 miliona metara kubnih.

 

Voda jezera je po svom kvalitetu dozvoljena za kupanje, budući da jezersku vodu nema šta da zagadi jer je okružena brežuljcima i šumom. Priroda oko jezera je uređena i održavana, na obali je obrasla trska i rogoz. Ne čudi što je tako pažljivo čuvano jezero jer se nalazi na zaštićenom području Nacionalnog parka „Fruška gora“ koji čuva ukupno 16 jezera na svom području.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dragoslav Krstic (@25gaga4)

Iako voda u jezeru Moharač po kvalitetu jeste i za kupanje, ovo jezero je ipak poznatije po pecanju i moglo bi se reći da je to primarna aktivnost na prostoru na kojem je zabranjen ribolov iz čamca.

 

Na ovom jezeru najviše ima pecaroša koji tokom čitave godine pecaju šarane, somove, amure, štuke, babuške… Preko leta se neretko mogu sresti lokalni kupači i poneki kamper. Mnogi posetioci i ne znaju da se ispod brane nalazi izvor vode Moharač na kome se možete osvežiti.

Biljni i životinjski svet je izuzetno bogat – pored labudova, pataka i gusaka, mogu se videti i kornjače, zečevi, fazani itd. Možete se prošetati i do čuvareve kućice koja se nalazi nasuprot brane na drugom kraju jezera u dubokom fruškogorskom hladu.

Iskoristite priliku i da odete do jezera Bruje, Banje, livade Kosača, kao i da probate poznata erdevička vina.

Jezero Moharač na mapi:

 

 

BONUS VIDEO:

(Izvor: Srbija pod lupom)

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading