PRIZRENSKA ULICA BESEDI Nekadašnji dom Ive Andrića i sadašnji nosioc mini šahtova koji nabacuju osmeh na lice

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Prizrenska ulica je ulica koja se nalazi u Beogradu, u opštini Stari grad.

PRIZRENSKA ULICA BESEDI Nekadašnji dom Ive Andrića i sadašnji nosioc mini šahtova koji nabacuju osmeh na lice
Printscreen/Instagram

Prizrenska ulica počinje od Terazija, i u dužini od oko 300 m pruža se pravolinijski, nizbrdo, do Zelenog venca. Postoji 35 Balkanskih ulica, u naseljima i gradovima Srbije.

Prizrenska ulica je ime dobila po Prizrenu, gradu koji je sedište istoimene opštine u Srbiji, u južnom delu Kosova i Metohije. Prizrenska ulica spada u jednu od 34 ulice kojima nikada nije menjano ime.

Prizrenska ulica ovo ime nosi od 1872. godine. Ona je tada spajala Gospodsku, (danas Brankovu), ulicu sa Terazijama. U to doba tu je bio početak Kragujevačkog druma, koji će kasnije voditi ka Slaviji, pa naviše, današnjim Bulevarom oslobođenja ka sadašnjoj Autokomandi, i dalje, ka Kragujevcu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Prvo su zaprege i fijakeri predstavljali varoški prevoz, a zatim je niz strmu ulicu postavljena tramvajska pruga, pa je tuda išao tramvaj broj 14, koji je spajao stari grad sa Zemunom. Linija 14 bila je veoma popularna, a prelazila je preko Save na mestu današnjeg Brankovog mosta, kojem je prethodio Most kralja Aleksandra. Most je napravljen 1934, a već godinu dana kasnije preko njega je bila postavljena tramvajska pruga, koja je spajala početnu stanicu ispred Skupštine i dolazila do hotela "Central" u Zemunu.

 

 

U Prizrenskoj ulici se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata, menjačnica, prodajnih objekata, kladionica, kao i:

Hotel "Balkan", Prizrenska 2
Vila "Terazije", Prizrenska 1
Zgrada u kojoj je stanovao Ivo Andrić, Prizrenska 7


Modernistička arhitektura Prizrenske 7 donela je nagradu Branislavu Kojiću za najlepšu fasadu Beograda 1934. Ivo Andrić (1892-1975) je stanovao u ovoj zgradi kao podstanar od 1941. do 1958. godine, i tu je napisao romane "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika" i "Gospođica".

Na trotoaru Prizrenske ulice postavljeni su mini šahtovi Miloša Tomića, sa porukama "Jao, jao devojke", "Pitam se, pitam gde je kraj kosmosa", i "Opusti se i mucaj".

 

 

Prizrenskom ulicom ne prolaze linije gradskog prevoza ali na obližnjoj početnoj stanici Zeleni venac postoji preko 20 linija gradskog prevoza.

Izvor: vikipedija

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading