ZAPUŠTEN KOMPLEKS BABA PUSTA Zanimljiv dvorac u mestu koje je dobilo ime po čuvenom srpskom pesniku

M. M.

17:00

Turizam 0

Fernbahov dvorac u Aleksi Šantiću, naseljenom mestu na teritoriji grada Sombora, podignut je 1906. godine i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

ZAPUŠTEN KOMPLEKS BABA PUSTA Zanimljiv dvorac u mestu koje je dobilo ime po čuvenom srpskom pesniku
Printscreen

Dvorac koga zovu još Baba Pusta podigao je 1906. godine za svoje potrebe Karolj Fernbah, veliki bačkobodroški župan i jedan od najbogatijih industrijalaca i trgovaca žitom u južnoj Austrougarskoj. po projektu Ferenca Rajhla u stilu bečke secesije.

Dvorac u svojoj osnovi, po projektu Ferenca Rajhla u stilu bečke secesije, građen je kao reprezentativna porodična zgrada za ono vreme. Lociran je u središtu nekada uređenog parka po principu engleskih vrtova, sa akcentovanom ulaznom fasadom sa portikom i bočno postavljenom četvrtastom kulom zvonarom. Na zadnjoj strani zgrade dominirala je polukružna terasa sa balkonom na spratu i prizemlju koja je povezana stepenicama sa parkom. U prostorije na spratu se ulazilo iz hodnika, prostrane galerije do koje su nekada vodile mermerne stepenice.

Danas je dvorac u velikoj meri devastiran, čijem propadanju doprinosi razvlačenje građevinskog materijala. Sa polovine dvorca je nestao krov, dok je enterijer koji je nekada je bio obogaćen mermerom, drvetom, staklom, lusterima, kaminima i reprezentativni komadima stilskog nameštaja uništen ili je nestao. Ista sudbina zadesila je i ikone, nekada utisnute u zid hodnika koji vodi u kapelu.

ZAPUŠTEN KOMPLEKS BABA PUSTA Zanimljiv dvorac u mestu koje je dobilo ime po čuvenom srpskom pesniku Printscreen
 

 

Park oko dvorca koji se prostirao na deset hektara, danas je neprepoznatljiv, gde je većina od 165 vrsta reprezentativnog bilja nestala ili je zarasla.

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading