NAJVEĆI PRIRODNJAČKI MUZEJ U SRBIJI Dino park, šetnja kroz vulkan i razne postavke u kojima možete uživati

M. M.

16:00

Turizam 0

Prirodnjački centar Srbije Svilajnac je naučno-obrazovna institucija i muzej posvećen naučnom turizmu. Nalazi se pored regionalnog puta Markovac—Svilajnac—Despotovac, u neposrednoj blizini kompleksa Sportsko-turističkog centra, na 6 kilometara od međunarodnog puta (E75), u pravcu Despotovca, na 110 kilometara od Beograda.

NAJVEĆI PRIRODNJAČKI MUZEJ U SRBIJI Dino park, šetnja kroz vulkan i razne postavke u kojima možete uživati
Printscreen

Njegova izgradnja je započela 29. juna 2010, a svečano je otvoren 29. juna. 2015. godine. Objekat je površine od 3.000 kvadratnih metara i u njemu se nalaze četiri tematske izložbe:

  • „Geološki vremeplov”, na kojoj je predstavljen nastanak planete Zemlje i njen razvoj kroz različite epohe, od Velikog praska do postanka čoveka.
  • „Svet dinosaurusa”, paleontološka postavka. Smeštena je u centralnom delu zgrade. Sastoji se od sedam skeleta u prirodnoj veličini različitih vrsta dinosaurusa, iz perioda mezozoika. Replike su urađene po uzoru na originalne fosile poslednjih generacija, do kojih je nauka došla.
  • „Svet minerala i stena”, sa mineralima i stenama od kojih je izgrađena planeta. Raspolaže zbirkom veoma retkih minerala. Pokrivena su najznačajnije rudne teritorije Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, gde se nalaze značajna nalazišta i zastupljeni su verovatno najlepši minerali. Jedan od najatraktivnijih eksponata na ovoj izložbi je mineral jadarit, koji je za sada pronađen jedino na teritoriji Srbije, a po svom hemijskom sastavu odgovara kriptonitu iz Supermenovih stripova. Iz inostranstva su najatraktivniji ametist iz Brazila i 90 centimetara visoka geoda.
  • „Biodiverzitet Srbije”, na kojoj je predstavljeno bogatstvo flore i faune Srbije Sve vrste su originalne i napravljene su specijalnim preparatorskim metodama. Prikazane su u karakterističnim situacijama, kroz sva četiri godišnja doba i kroz različite delove dana.

Pored izložbenog prostora, u objektu se nalaze učionice za istraživački rad, kao i multimedijalna sala sa 3D bioskopom, sa 60 mesta.

U spoljašnjem delu se nalazi zabavni park, na 15.000 kvadratnih metara, koji nosi naziv (engl. Dinosville), a namenjen je najmlađima. Sastoji se od:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NAJVEĆI PRIRODNJAČKI MUZEJ U SRBIJI Dino park, šetnja kroz vulkan i razne postavke u kojima možete uživati Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading