DINOSAURUSI U SVILAJNCU Pravi mali prirodnjački vremeplov

M. M.

15:30

Kultura 0

U muzeju se mogu videti i dino park, šetnja kroz vulkan i multimedijalna sala sa 3D biokopom.

DINOSAURUSI U SVILAJNCU Pravi mali prirodnjački vremeplov
Printscreen youtube

 

Svilajnac se može pohvaliti sa posebnim muzejom koji iz godine u godinu privlači sve više i više posetilaca. Izgradnja prirodnjačkog muzeja počela započela je 29. juna 2010. godine, muzej je svečano otvoren posle pet godina. Objekat je površine tri hiljade kvadratnih metara, a izložbe su u 4 tematske celine.

  • „Geološki vremeplov”, na kojoj je predstavljen nastanak planete Zemlje i njen razvoj kroz različite epohe, od Velikog praska do postanka čoveka.
  • Svet dinosaurusa”, paleontološka postavka. Smeštena je u centralnom delu zgrade. Sastoji se od sedam skeleta u prirodnoj veličini različitih vrsta dinosaurusa, iz perioda mezozoika.Replike su urađene po uzoru na originalne fosile poslednjih generacija, do kojih je nauka došla.
  • „Svet minerala i stena”, sa mineralima i stenama od kojih je izgrađena planeta. Raspolaže zbirkom veoma retkih minerala. Pokrivena su najznačajnije rudne teritorije Srbije,  gde se nalaze značajna nalazišta i zastupljeni su verovatno najlepši minerali. Jedan od najatraktivnijih eksponata na ovoj izložbi je mineral jadarit, koji je za sada pronađen jedino na teritoriji Srbije, a po svom hemijskom sastavu odgovara kriptonitu iz Supermenovih stripova. Iz inostranstva su najatraktivniji ametist iz Brazila i 90 centimetara visoka geoda.
  • „Biodiverzitet Srbije”, na kojoj je predstavljeno bogatstvo flore i faune Srbije. Sve vrste su originalne i napravljene su specijalnim preparatorskim metodama. Prikazane su u karakterističnim situacijama, kroz sva četiri godišnja doba i kroz različite delove dana.
  • U muzeju se mogu videti i dino park, šetnja kroz vulkan i multimedijalna sala sa 3D bioskopom.

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Prirodnjački Centar Srbije (@prirodnjackicentarsrbije)

    Komentari(0)

    Loading