NEISKORIŠĆENI POTENCIJAL VOJVODINE Grad star više od 900 godina na čijoj su tertoriji pronađena naselja iz neolita, bronzanog i gvozdenog doba

J. K.

18:00

Turizam 0

Bečej je grad panonskog tipa, na desnoj obali Tise, koji je oduvek privredno, društveno i kulturno središte Potisja.

NEISKORIŠĆENI POTENCIJAL VOJVODINE Grad star više od 900 godina na čijoj su tertoriji pronađena naselja iz neolita, bronzanog i gvozdenog doba
Shutterstock

 

Bečej je gradsko naselje i sedište istoimene opštine koja se nalazi u Južnobačkom okrugu, u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, u Republici Srbiji. Iako arheološki nalazi pokazuju da je ovo područje bilo naseljeno još od starijeg neolita, prvi pisani tragovi o Bečeju datiraju iz 1091. godine, a 1238. godine se spominje i utvrđenje koje je ugarski kralj Bela IV svojom darovnicom poklonio kaluđerima krstašima iz Stolnog Beograda.

U 15. veku bio je posed srpskog despota Đurđa Brankovića. Do sredine 16. veka Bečej je promenio desetak feudalnih gospodara u okviru feudalne Ugarske.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NEISKORIŠĆENI POTENCIJAL VOJVODINE Grad star više od 900 godina na čijoj su tertoriji pronađena naselja iz neolita, bronzanog i gvozdenog doba Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Turski vezir Mehmed-paša Sokolović osvaja ga 1551. i pod turskom vlašću ostaje do 1687. godine. Nakon velikog austrijsko-turskog rata krajem XVII veka, Velike seobe Srba pod Arsenijem III Čarnojevićem i sklapanja mira u Sremskim Karlovcima 1699. ova teritorija dolazi u austrijsku vlast.

Ako se pitate šta obići u Bečeju, mi vam predlažemo da obiđete centar grada, centralni gradski trg, pravoslavnu crkvu posvećenu Svetom velikomučeniku Georgiju, katoličku crkvu i njen prelepi vitraž, obalu reke Tise, staru prevodnicu Šlajz, dvorac Fantast i još mnogo toga.

Brojna lovišta su razlog zbog koga je lovni turizam u Bečeju izuzetno razvijen. Tokom godine možete posetiti i mnogobrojne manifestacije u Bečeju.

Glavne turističke atrakcije u Bečeju su: Centralni gradski trg, zgrada opštine Bečej, Pravoslavna crkva Sveti velikomučenik Georgije, katolička crkva Vaznesenje Marijino, kuća Bogdana Dunđerskog, gradsko pozorište Bečej, gradski muzej Bečej, muzej „Kuća braće Tan“ interaktivni naučni park, šetnja pored Tise – Zeleni kej, stara brodska prevodnica Šlajz, dvorac Fantast…

 

Treba spomenuti i da je u Bečeju nekada postojala Jevrejska zajednica, koja je imala čak i svoju sinagogu. Drugi svetski rat je preživelo samo 8 od 280 Jevreja, koji su se nakon toga iselili u Izrael, a prelepa sinagoga je 1962. godine srušena. Jedini svedok njihovog nekadašnjeg postojanja u Bečeju jeste zapušteno groblje koje još uvek odoleva zubu vremena. 

Bečej na mapi: 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading