BRANKO RADIČEVIĆ Potajno voleo ćerku jednog srpskog velikana evo i kog

Lepote Srbije

22:00

Turizam 0

U dvorištu jedne od najlepših obrazovnih ustanova na Balkanu, Karlovačke gimnazije, nalazi se spomenik Branku Radičeviću.

BRANKO RADIČEVIĆ Potajno voleo ćerku jednog srpskog velikana evo i kog
Shutterstock

Putanja Brankovog života, na prvi pogled, nimalo ne odudara od života svih ostalih ljudi. Normalnost, jednostavna životna istorija, ipak krije neku sudbinsku začkoljicu. Jedna manje poznata stvar tiče se Brankovog imena, koje je umetničko, a ono pravo ime, koje dobija po rođenju, bilo je Aleksije. Brankov život ima dva mesta boravka, u Karlovcima i u Beču. Dve putanje i samo jedan kraj.


Postao je školarac pre vremena, koji rano ostaje bez majke, završio je Karlovačku gimnaziju i po završetku oprostio se sa ovim romantičnim gradićem koji ga je definisao i tu su koreni pesme “Đački rastanak”. Mladića, po imenu Branko Radičević dočekao je Beč, u kome upisuje pravo, koje je uspeo da privede kraju, ali ga nikada nije završio.
 

Odrastanje ostaje u Karlovcima, a Brankov život u Beču, u kome je vojevao životne bitke, učio, pobratimio se i potajno voleo ćerku jednog srpskog velikana. Iz prikrajka svoje oči veoma često ‘trovao’ je njenom lepotom, zvala se Mina i bila je sedmo dete Vuka Stefanovića-Karadžića. Važila je za pravu zavodnicu, sa mnogo udvarača, izuzetno talentovana za muziku, slikarstvo i književnost, bila je okružena pažnjom i težnjom da se što kvalitetnije obrazuje. Mina je bila njegova druga polovina sa kojom ga život nikada nije spojio. Malo pesnika postane poznato još za života, a ovaj šarmantni čovek sa dušom dečaka je to uspeo. Preminuo je sa 29 godina, a oni koji su ga videli na samrti kunu se da se na licu videlo da je ostao željan života, kao da nije rekao sve.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izvor. Niste znali

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading