JEDINA MANASTIRSKA BANJA U SRBIJI Neverovatan turistički biser gde voda teče uzalud, mesto gde su se lečili Rimljani i kneginja Ljubica

J. K.

19:01

Turizam 0

Između tri velike svetinje na planini Rudnik u selu Stragari kod Kragujevca, nalazi se jedina manastirska banja u Srbiji.

JEDINA MANASTIRSKA BANJA U SRBIJI Neverovatan turistički biser gde voda teče uzalud, mesto gde su se lečili Rimljani i kneginja Ljubica
Foto: Rina

 

Ime je dobila po manastiru Voljavča, jer je od njega udaljena samo jedan kilometar, a lekovita voda koja provereno leči reumu, išijas i druga oboljenja iz kreveta je podigla na stotine ljudi, koji su upravo u ovom delu Šumadije potražili svoj spas.

"Banja je pre tri decenije bila puna ljudi, i dolazili su iz Mladenovca, Aranđelovca, Kragujevca i Čačka. Kupanja su počinjala u šest ujutru, a završavala se u 11 sati uveče. Prvo je bilo tri, a zatim šest izgrađenih kada. Trajala su 20 minuta, a voda se grejala u kazanu na drva. Tu su bili i doktor i stacionar, a u letnjim mesecima posetioci su spavali i pod vedrim nebom, samo da budu tu", priča Branko Lukić koji je odrastao pored banje Voljavče i priseća se svih dobrih stvari koje su se ovde desile.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Profesor iz sela koji je imao velike prelome, nakon gipsa, dolazio je u banju i tu se oporavio da sada sa nama ide i u lov. Dugačak je spisak onih kojima je banja pomogla, neki nisu mogli ni da se kreću, a posle banje bacili su štake", rekao je Branko.

Međutim, ovaj Kragujevčanin sa razlogom o ovom lekovitom mestu priča u prošlom vremenu, jer je banja pre dvadeset godina prepuštena sama sebi i onima kojima je neophodna. Od velikih građevina ostale su samo ruševine, jer su poplave uzele svoj danak, a izvor mineralne vode i dalje teče između četiri oronula zida, očigledno uzalud. Oni koji imaju zdravstvene probleme ovde dolaze sa balonima od 200 litara, kako bi vodu nasuli i odneli kućama.

"Banja Voljavča je u vlasništvu MZ Stragari i grada Kragujevca, nadležne institucije odradile su neophdna istraživanja i napravljen je generalni plan razvoja i čeka se neko od investitora da prepozna ogroman turistički potencijal ovog mesta i uloži sredstva, kako bi se Voljavči udahnuo nov život, ali i vratila stara slava", rekao je Dragan Radosavljević, predsednik MZ Stragari.

Da je potpuno nepravedno pala u zaborav i da se na ovom prostoru krije srpska istorija dokaz je i podatak da se u banji lečila i kneginja Ljubica, žena kneza Miloša Obrenovića. Obrasla bukovom šumom prava je prirodna oaza u srcu Srbije, a građani o njoj ne znaju ništa ili vrlo malo. Minerelna voda sa izvora je izuzetno kvalitetna i bogata lekovitim elementima, ali i savršeno pitka. Pojedina svedočanstva govore da su ovi mineralni izvori u Šumadiji korišćeni i u vremenu rimske kolonizacije.

Banja Voljavča na mapi: 

 

 

 

 

 

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading