NAJVEĆI JEDNOLUČNI MOST NA BALKANU Za gradnju utrošeno 30.000 jaja (VIDEO)

Lepote Srbije

20:30

Turizam 0

Kameni most u Ivanjici, podignut je početkom 20. veka.

NAJVEĆI JEDNOLUČNI MOST NA BALKANU Za gradnju utrošeno 30.000 jaja (VIDEO)
Shutterstock

Most je finansiran državnim sredstvima, po projektu inženjera Milenka Turudića, dok je izgradnja je poverena poznatom Ivanjičaninu, Blagoju Lukoviću.

Građen je sistemom klinova, od klesanog kamena iz majdana u Raščićima. Po predanju se tvrdi da je u vezivni materijal za gradnju mosta, utrošeno 30.000 jaja. Dužina luka koji spaja dve obale Moravice, dug je 24 metara i smatra se da je to najduži jednolučni kameni most sa ravnom niveletom na Balkanu (Mostarski je duži – 29 metara, ali nema ravnu niveletu).

U toku izgradnje dogodila se i nesreća, 13. septembra 1905. godine poginula dva radnika dok su četvorica povređena. Jedan od poginulih bio je italijanski majstor Jovan Polo, a drugi Srbin Vukadin Mutavdžić iz Seništa. Njihov zajednički spomenik se nalazi na Ivanjičkom groblju. Most je završen u jesen 1906. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izvor: vikipedija

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading