JEDAN OD NAJPOSEĆENIJIH LOKALITETA NA ZLATIBORU U porti ove brvnare videćete nešto jedinstveno što ne možete bilo gde drugo!

J. K.

18:56

Turizam 0

Zlatiborski kraj bogat je kulturno-istorijskim spomenicima, a posebno mesto zauzima i ova autentična crkva brvnara u Jablanici.

JEDAN OD NAJPOSEĆENIJIH LOKALITETA NA ZLATIBORU U porti ove brvnare videćete nešto jedinstveno što ne možete bilo gde drugo!
Printscreen

 

Na samo 25 kilometara od samog centra Zlatibora, nalazi se maleno selo Jablanica, u njemu će vas dočekati mala crkva brvnara posvećena Presvetoj Bogorodici koju su neimari gradili u prvoj polovini 19. veka. Ovaj neotkriveni planinski biser još uvek živo svedoči o prošlosti i bogatoj srpskoj istoriji.

Ova crkva brvnara pripada drvenim hramovima manje vrste širine. Jedno je od najposećenijih lokaliteta na Zlatiboru, jer se nalazi u debelom hladu borove šume i predstavlja idealno mesto za rekreaciju i odmor od gradske buke i svakodnevnih obaveza. Međutim, ovde nije samo reč o kulturnom spomeniku već o živom duhovnom jezgru, u kom je očuvan i obnovljen liturgijski život.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U porti jablaničke crkve može se videti i nešto jedinstveno, čega nema pri drugim zlatiborskim bogomoljama. U pitanju su rodovske drvene trpeze, poznate kao sobrašice, koje najbolje svedoče u jedinstvenom običaju i duhovnoj praksi ovog zlatiborskog sela.

Sobrašice su nastale, u duhu ranohrišćanskih agapa-zajedničkih večera ljubavi, tako što su služile za okupljanje vernika tri puta u toku godine, i to na praznike Petrovdana, Preobraženja i Pokrova Bogorodičinog. Tokom ovih praznika, u sobrašicama se služila hrana, koju su pripremale domaćice iz kuće vlasnika sobrašice, i to obavezno posna jer se i posle pričešća, istoga dana, na rodovskim trpezama, upražnjavao post.

U njenom središtu se nalaze carske dveri, delo poznatog slikara, dok se u crkvi nalazi ukupno 27 ikona, od kojih su četiri prestone, a sve su dar verujućeg naroda.

Crkva u Jablanici na mapi: 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading