GASTRONOMSKO NASLEĐE BALKANA Manifestacija najukusnijeg tradicionalnog srpskog jela

Jelena Vamović

11:09

Turizam 0

Mrčajevci, čuvena varošica, prelepo mesto na obali Zapadne Morave, čuveno je po tradicionalnoj manifestaciji "Kupusijada", jer se na poljima u okolnim selima uzgaja najkvalitetniji kupus u Srbiji ali i šire.

GASTRONOMSKO NASLEĐE BALKANA Manifestacija najukusnijeg tradicionalnog srpskog jela
privatna arhiva

 

Kupusijada je tradicionalna poljoprivredno–turistička manifestacija koja se održava svake godine u septembru u Mrčajevcima. Pokrovitelj manifestacije je Grad Čačak, a organizatori manifestacije su Turistička organizacija Čačka i Savet „Kupusijade“.

Privatna arhiva

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manifestacija Kupusijada u Mrčajevcima se organizuje od 2002. godine u trajanju od tri dana, uvek trećeg vikenda u septembru. Manifestacija je takmičarskog karaktera – takmičari pripremaju kupus iz zemljanog lonca, takozvani svadbarski kupus i takmiče se u tri kategorije: ekipe i pojedinci, ugostitelji i ”Celo selo kuva”.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mesec Dana (@mesecdana)

 

Kupusijada ima za cilj da ostane upamćena po veoma bogatom kulturno-umetničkom programu, gde će u tri dana nastupati mnoge folklorne i pevačke grupe, duvački orkestari, svirači (preko hiljadu izvođača iz cele Srbije i inostranstva), kao i brojne zvezde zabavne muzike, sa ciljem očuvanja i negovanja izvornog narodnog stvaralaštva i podsticanja kulturno-umetničkog amaterizma. Ovo je veliki festival srpske tradicije i umetnosti.

Tokom trajanja manifestacije sa posebnom pažnjom pristupa se svim proizvođačima kupusa, i onima koji žele da saznaju nešto više o ovoj kulturi. Održavaju se naučni i stručni skupovi o novim sortama, tehnologiji proizvodnje, preradi i plasmanu proizvoda od kupusa.

unsplash

 

Održavanje sastanaka povereno je Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, Poljoprivrednom fakultetu u Čačku i Poljoprivrednoj stanici „Pastir“.

Značajnu pažnju turista privlači deo programa pod nazivom Obrenovanje, posvećeno poznatom tekstopiscu i kompozitoru izvornih narodnih pesama Obrenu Pjevoviću. Svake godine se održava dvočasovni koncert najlepših pesama koje je komponovao Obren Pjevović, koji izvode poznati srpski izvođači.

U tri dana koliko traje Kupusijada, Mrčajevce poseti preko 100.000 turista iz Srbije i regiona za koje se priprema oko 50 tona kupusa.

pixabay

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading