POSTOJANA KROZ BURNE VEKOVE Bajkovita kula iz narodne pesme na ušću dveju reka

M. M.

19:00

Turizam 0

Još jedno ime ovog zdanja je Todorova kula ili kula Todora, po komandantu koji je pružao otpor osmanskom osvajaču. 

POSTOJANA KROZ BURNE VEKOVE Bajkovita kula iz narodne pesme na ušću dveju reka
printscreen youtube

 

Srednjovekovna tvrđava Stalać koja se nalazi na obroncima Mojsinjskih planina, nedaleko od mesta na kome se dve Morave spajaju i formiraju Veliku Moravu. Smatra se da je tvrđavu podigao knez Lazar Hrebeljanović na ostacima antičkog grada, kao i crkvu u blizini, od koje je danas ostalo samo zvono u crkvenoj porti na kome piše da je napravljeno 1384. godine u Milanu.

Od nekadašnjeg utvrđenja ostala je samo glavna kula, takozvani donžon, zbog čega se danas naziva samo kula Stalać. Još jedno ime ovog zdanja je Todorova kula ili kula Todora, po komandantu koji je pružao otpor osmanskom osvajaču.

Prostor omeđen sa tri Morave na kome se nalazi kula Stalać je oduvek bio pogodan za prolazak raznih osvajača još od antičkog perioda, tako i u srednjem veku kada su tuda prolazili Turci.

 

printscreen youtube

 

O samoj odbrani utvrđenja nije ostalo dosta zapisanog osim jednog pomena od strane Konstantina Filozofa, životopisca kneza a kasnije despota Stefana Lazarevića. Ostalo je zapisano da sultan Musa stigavši do Stalaća naišao na žestok otpor, ali nedovoljan pošto na kraju grad biva osvojen a njegov zapovednik gine u požaru zajedno sa njegovom ženom.

Iako ime junaka koji je pružao otpor osvajaču nije ostao zapisan, predpostavlja se da je to bio Todor po kome današnja kula nosi ime, a sa njime je stradala i njegova ljuba Jelica. Ova priča je postala inspiracija za epsku narodnu pesmu u kojoj se pominje vojvoda Prijezda, koji je verovatno inspirisan istorijskim likom Todorom.

 

printscreen youtube

 

Za razliku od požara koji se pominje u istorijskim izvorima u narodnoj pesmi „Smrt vojvode Prijezde“, koju je prvi zapisao Vuka Karadžić, Prijezda i njegova ljuba zajedno skaču u Južnu Moravu i tako ginu, radije nego da padnu u ruke osvajaču.

Car je Memed Stalać osvojio,
Ne osvoji dobra ni jednoga.
Ljuto kune turski car Memede:
„Grad-Stalaću, da te Bog ubije!
Doveo sam tri hiljade vojske,
A ne vodim nego pet stotina.“

Stalać na mapi:

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading