NAJŽIVOPISNIJE SELO U SRBIJI Kanjon reke Panjice iako dugačak samo pet kilometara pravi je dragulj

Jelena Vamović

14:31

Turizam 0

Smešteno između nekoliko visova u klisuri, selo Dobrače jedno je od najživopisnijih sela u ariljskom kraju.

NAJŽIVOPISNIJE SELO U SRBIJI Kanjon reke Panjice iako dugačak samo pet kilometara pravi je dragulj
rina.rs

 

Kroz atar protiče rečica Panjica, koja možda ne može da se pohvali velikom dužinom i dubinom, ali priroda ovde nije štedela svoju lepotu tako da je upravo njen kanjon jedan od najposećenijih lokaliteta u ovoj opštini Zlatiborskog okruga.

Ona je geomorfološki veoma interesantna. Njeno korito ima vodopade i slapove ukrašene bigrenim barijerama i kaskadama, a između sela Dobrače i Brekova usekla je kanjon.

rina.rs

 

Kanjon je dugačak 5 kilometara i smatraju ga „draguljem prirode” ariljskog kraja. Najveće atrakcije kanjona su Panjički vodopad i Vodena pećina. Panjički vodopad visok je 10 metara, a sa njega se voda sliva u mnogobrojnim mlazevima niz bigrenu kaskadu koja je obrasla mahovinom“, izjavila je za RINU, Ana Stanisavljević iz Turističkog centra Arilje.

Bigrene barijere u koritu Panjice predstavljaju krečnjačke kaskade preko kojih se, pogotovo u periodu visokog vodostaja, formiraju slapovi. Brojne slike sa tog mesta ovog leta preplavile su društvene mreže, jer sveukupno deluje kao oaza na nekoj dalekoj destinaciji.

rina.rs

 

„Iako sam bio navikao na brda i klisure po selima oko Arilja, već pri samom skretanju s regionalnog puta Arilje – Ivanjica, videlo se da se kanjon Panjice razlikuje. S leve strane reke litice su strmije, horizontalne i visoke. Na desnoj strani Panjice uglavnom su livade i tako je skoro do ulaska u selo. Prava planinarska staza počinje kod poslednje seoske kuće i prolaska pored poslednjeg seoskog psa. Kolski put prelazi u stazu s koje se pruža široki pogled na kuće, njive i livade pored Panjice. Na toj stazi posebno su mi se dopali mostići preko reke, kojima prolazi staza. Postavljena su tri-četiri, a jedan od njih je više brvno, nego li most. Sliku, na koju sam naišao, nikako ne mogu da smestim u naše krajeve. Čini mi se da je stigla iz nekih tropskih krajeva“, izjavio je jedan od posetilaca kog smo sreli u kanjonu Panjice.

U naselju se nalaze i Manastir Klisura, a iznad je crkvica svetog Ilije na Gradini. Josif Pančić je u kanjonu reke Panjice otkrio endemsku vrstu biljke poznatu pod nazivom Veliki šumski zvončić.

rina.rs

 

(Izvor: Rina.rs)

Komentari(0)

Loading