ROMANTIČNO DOMAĆINSTVO NA OBLAI RZAVA Pod istim krovom Vila Ravijojla i Kraljević Marko

Jelena Vamović

15:42

Turizam 0

Na ovom mestu caruju kreativnost i mašta, a vlasnica Mila Lečić milila ja na svaki, pa čak i na najsitniji detalj.

ROMANTIČNO DOMAĆINSTVO NA OBLAI RZAVA Pod istim krovom Vila Ravijojla i Kraljević Marko
rina.rs

 

Dva prepoznatljiva junaka iz srpskih narodnih pesama, Vila Ravijojla i Marko Kraljević spojeni su pod isti krov i to u jednom etno-domaćinstvu na obali Rzava kod Arilja.

„Sestra i ja osmislile smo jedan sopstveni stil, koji smo nazvali šumsko-varoški. Ovde vas sve seća na neka davna vremena. Vilin ašik okićen je bršljanom, a konak Kraljevića Marka opremljen onako kako je mesto boravka ovog epskog junaka opisivano u pesmama“, rekla je za RINU Mila , koja sa vencem oko glave, dočekuje posetioce ovog neobičnog mesta, baš kao prava vila.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

rina.rs

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

U pesmama i pričama iz prošlih vremena, o vilama se govorilo kao o božanskim bićima, nadasve lepim, ali i sujetnim. Prema legendi  Vila Ravijojla sačuvala je te osobine, pa saznavši da pobratim Marka Kraljevića peva lepše od nje, ustrelila ga je u srce i glavu. Pogođen smrću svog pobratima junak je ušao u sukob sa vilom i upravo to je obeleželo njihov odnos u epskoj poeziji.

„U vilinom ašiku, nalazi se poseban krevet sa baldahinima, možda tu mogu da se mire ove dve zavađene strane ili bilo ko drugi. Nema lepšeg načina“, kaže Mila kroz širok osmeh Mila.

rina.rs

 

Međutim, ovo romantično domaćinstvo na obali jedne od najčistijih reka u Srbiji, samo je deo tursitičke ponude opštine Arilje koja sa svojom okolinom i netaknutom prirodom zaista ima šta da ponudi turistima.

„Duhovni svetionik mesta je crkva Svetog Ahilija iz 13. veka, koja je proglašena za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Iz istog perioda potiču crkva Svetog Nikole u Brekovu i manastir Klisura, građen u raškom stilu, po uzoru na ariljsku crkvu. Sve više meštana se odlučuje i za seoski turizma, koji je ove godine dobio svoju veliku šansu “, izjavila je Ana  Stanisavljević iz TO Arilje.

rina.rs

 

(Izvor: Rina.rs)

Komentari(0)

Loading