JEDNA OD NAJČISTIJIH REKA U SRBIJI Planinsko okruženje i tirkizno jezero kreiraju bajkovit pejzaž

Jelena Vamović

11:20

Turizam 0

Pored stanovnika Vlasotinca i okolnih sela, reka Vlasina je odavno bila i ostala omiljena lokacija za rashlađivanje u vrelim letnjim mesecima i stanovnicima okolnih opština.

JEDNA OD NAJČISTIJIH REKA U SRBIJI Planinsko okruženje i tirkizno jezero kreiraju bajkovit pejzaž
shutterstock

 

Godinama, stanovnici Leskovca odlaze na Vlasinu, pre svega zbog blizine i prelepe prirode koja okružuje ovu reku.

Vlasina je reka koja izvire ispod brane Vlasinskog jezera. Najvažnije pritoke su: Lužnica, Tegošnica i Pusta reka. Ostale pritoke su Gradska reka i Bistrica. Dužina Vlasine je oko 70 km posle kojih se ona kao desna pritoka uliva u Južnu Moravu, 10 km nizvodno od Vlasotinca.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Zbog svog planinskog okruženja, a i zbog manjka industrijskih zagađivača, Vlasina važi za jednu od najčistijih reka u Srbiji. Tokom proleća, usled otapanja snega u planinskom predelu, koji okružuje korito Vlasine, dolazi češće do povećanog vodostaja.

Kvalitet vode vlasine od izvora da ušća varira između klasa II i III. U delu između izvora do vodozahvata fabrike za pitku vodu Boljare, kvalitet vode je između I i II klase. Pogoršanju kvaliteta vode doprinose ulivanja hemijskih i otpadnih voda iz Vlasotinca, kao i gradska deponija koja se nalazi na obali reke.

shutterstock

 

U svom gornjem toku, Vlasina je bogata potočnom pastrmkom i krkušom. U srednjem i donjem toku možete upecati i klena, mrenu i skobalja, a isključivo u donjem toku se može naći čikov. U reci nema rečnih rakova.

Veliko dvanaestokilometarsko Vlasinsko jezero stvoreno je izgradnjom tajanstvene zemljane brane. Tako je od ćudljivog Vlasinskog blata izgrađena nova turistička atrakcija. Sa izgradnjom jezera ovaj živopisni kraj otvorio se svetu otkrivajući svoje čari i lepote. Vlasinsko jezero iznenađuje svojom lepotom, kao i vodom prijatnom u letnje dane za kupanje i okolinom pogodnom za odmor.

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

Komentari(0)

Loading