NA OVOJ PLANINI NE NIČU SAMO ZGRADE Na jednom od najlepših srpskih predela za dan posađeno preko 1000 sadnica crnog bora

Jelena Vamović

12:01

Turizam 0

Veoma često se u javnosti planini Zlatibor „zemera“ velika izgradnja i to što zgrade na njenim padinama niču kao pečurke.

NA OVOJ PLANINI NE NIČU SAMO ZGRADE Na jednom od najlepših srpskih predela za dan posađeno preko 1000 sadnica crnog bora
rina.rs

 

Ipak, da će na ovoj prirodnoj lepotici preovladavati zelena, a ne siva boja dokaz su oragnizovane akcije pošumljavanja, a u sve u cilju da upravo opština Čajetina ponese titulu prve ekološke opštine u Srbiji.

„Na delu iznad pretovarne stanice i budućeg sedišta ovog preduzeća posađeno oko 1000 sadnica crnog bora. Radove su izvodili radnici KJP Zlatibor a u pomoć su pritekli i učenici šestog i sedmog razreda Osnovne škole Dimitrije Tucović sa Zlatibora, kako bi kroz rad i druženje stekli svest o važnosti očuvanja životne sredine“, kažu iz Opštine Čajetina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Opštini Čajetina je od Ministarstva zaštite životne sredine za Projekat „Pošumljavanja pretovarne stanice Zlatibor“ odobreno 1.557.192 dinara, na osnovu sprovedenog Javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2021. godini. Ovim projektom predviđena je sadnja oko 1300 višegodišnjih sadnica, autohtonih vrsta, poput crnog bora, breze i omorike. Vrednost pomenutog projekta je 2.024.748,50 dinara, koji resorno ministarstvo finansira sa 1.557.192 dinara, a ostatak Opština Čajetina.

shutterstock

 

„Pošumljavanjem navedenog lokaliteta značajno će se povećati procenat zelenila što će imati višestruke funkcije i to: rekultivacija zemljišta od degradacije, očuvanje vizura, očuvanje izgleda prirodnih predela, sprečavanje erozije i stabilizacija tla. To su istovremeno i ciljevi ovog projekta. Projektom je predviđena sadnja 925 sadnica crnog bora, ali je nabavljeno nešto više, tako da će ukupno biti zasađeno oko 1500 sadnica, tako da će naredne sedmice biti posađeno još oko 500 sadnica crnog bora, a planirana je i sadnja 132 pančićeve omorike i 225 sadnica breze“, saopšteno je iz Opštine Čajetina.

S obzirom da je reč o degradiranoj površini, ovaj projekat najpre predviđa izvođenje obimnih pripremnih radova, koji podrazumevaju dreniranje i nasipanje zemlje, pa tek onda sadnju.

 

(Izvor: Rina.rs)

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading