ZAPUŠTEN DVORAC Kome je pripadalo ovo bajkovito zdanje

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Pored najupečatljivijih i najpoznatijih dvoraca kao što je to Fantast porodice Dunđerski, ima nekoliko zdanja koja su zapuštena i čekaju svoj čas da ponovo zasijaju.

ZAPUŠTEN DVORAC Kome je pripadalo ovo bajkovito zdanje
Shutterstock

 

Etnička karta vojvodine je izuzetno šarolika. Njenom ravnicom su se kretali i ukrštali mnogi narodi, jezici i kulture, a za sobom su ostavljali izuzetno bogato nasleđe koje se do danas neguje.

Pored najupečatljivijih i najpoznatijih dvoraca kao što je to Fantast porodice Dunđerski, ima nekoliko zdanja koja su zapuštena i čekaju svoj čas da ponovo zasijaju. Takva je priča o veličanstvenom dvorcu nadomak Beočina, koji nosi ime svojih nekadašnjih vlasnika Špicera.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dvorac Špicer, Beočin (@dvoracspicer)

 

Prvo ko su Špiceri? Porodica Špicer je bila bogata porodica nemačkog porekla. Nekadašnji južni delovi Ugarske su bili meta nekoliko kolonizacija i naseljavanja iz drugih krajeva habzburške monarhije. Pre Drugog svetskog rata ravnici severno od Save i Dunava živelo je mnogo Nemaca, a bilo je mnogo porodica koje su bili veleposednici.

Ede Špicer je bio suvlasnik beočinske cementare, a svoje imućstvo je hteo da potvrdi izgradnjom velelepnog dvorca. 1898. sagrađen je ovaj dvorac, a  projekat je uradio arhitekta Stajndl Imre, čije je najpoznatije delo zgrada parlamenta Mađarske u Budimpešti.

ZAPUŠTEN DVORAC Kome je pripadalo ovo bajkovito zdanje Shutterstock
 

U isto vreme kada je sagrađen dvorac, oko njega je uređen park koji je nazvan – Špicer bašta. Kombinovanjem različitih stilova arhitekture koja je bila zastupljena u Vojvodini u 19. veku, Špicerov dvorac je, po mnogima bio jedno od najlepših arhitektonskih blaga u ovom delu Evrope. Sagrađen je u kombinaciji gotike, romantike, renesanse i baroka, a sve to zajedno se zove eklektički stil.

Špicerovi su napustili svoj dvorac pred početak Drugog svetskog rata, a njhovi potomci i danas žive u Nemačkoj. Posle rata dvor je ima tragičnu sudbinu. Imao je neku namenu kao biblioteka, restoran ili bioskop, ali je ubrzo napušten i ostavljen da propada. Bilo je nekoliko pokušaja da se sanira šteta ali sve bezuspešno.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading