NAJVEĆE BRDSKO UTVRĐENJE U SREDNJOVEKOVNOJ SRBIJI Zaboravljena tvrđava i legende ispletene oko nje

M. M.

20:00

Turizam 0

Petruška oblast predstavlja netaknutu i skrivenu sredinu nedaleko od Paraćina

NAJVEĆE BRDSKO UTVRĐENJE U SREDNJOVEKOVNOJ SRBIJI Zaboravljena tvrđava i legende ispletene oko nje
Printscreen youtube

 

Petrus je tvrđava u Srbiji, koja se nalazi 11 kilometara severoistočno od današnjeg Paraćina, kod sela Zabrega. Smeštena je na uzvišenju koje sa tri strane okružuje reka Crnica, dok je sa četvrte (zapadne) strane zaštićena veštačkim šancem. Petrus je bio središte pogranične (krajiške) oblasti srpske države u XIV veku i kontrolisao je vezu Pomoravlja sa dolinom Timoka. Njegovi gospodari su bili, savremenici cara Dušana i kneza Lazara, župan Vukoslav i njegov sin Crep.

Ruševine tvrđave Petrus se nalaze pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja, u sklopu zaštićene spomeničke celine Petruška oblast. Arheološka istraživanja na Petrusu su vršena u više navrata, 1978, 1980-1981. i 2004-2005. godine.

printscreen youtube

Legende Petrusa

Priče u kojima se pominje utvrđenje Petrus još su zanimljivije od njenog izgleda i položaja u skrivenoj petruškoj oblasti.

Prva legenda vezana za utvrđenje u oblacima je uloga signaliziranja neprijateljskog napada. Pošto se nalazi na velikoj visini sa utvrđenja Petrus pružao se pogled u velike daljine, samim tim moglo se uočiti kretanje neprijateljske vojske. Tada bi se zapalio veliki plamen kao znak uzbune, a plamen bi se video čak do Stalaća, odakle bi posada tog utvrđenja zapalila još jedan plamen koji bi se video do Kruševca. Tako bi se za kratko vreme digla na uzbunu srpska kneževina ukoliko je napadnuta.

printscreen youtube

Pored ove legende postoji i priča o snalažljivosti nadjačane vojske. Posle Kosovskog boja Petrus se našao ugroženim od strane daleko nadmoćnije turske vojske. Komandant Petrusa je naredio svojim konjanicima da potkuju svoje konje naopako. Posada Petrusa je na tako naopako potkovanim konjima napustila utvrđenje. Nakon što se vojska približila utvrđenju videli su tragove potkovica koji su vodili do zidina Petrusa, pa su mislili da je posadi stiglo pojačanje. Pod tim utiskom turska vojska je odustala od napada na Petrus a utvrđenje je bilo pošteđeno razaranja.

Pored popularnog izletišta na Grzi petruška oblast je još jedna destinacija u okolini Paraćina koju treba posetiti.

Petruška oblast na mapi:

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading