MONUMENTALNA CRKVA U SRPSKO-VIZANTIJSKOM STILU U ovoj crkvi se nalaze mošti najvećeg srpskog cara i kraljevskog para

M. M.

17:00

Turizam 0

Crkva Svetog Marka je, posle hrama Svetog Save, najmonumentalnija i poslednja uspela građevina poznog perioda nacionalnog stila u srpskoj arhitekturi.

MONUMENTALNA CRKVA U SRPSKO-VIZANTIJSKOM STILU U ovoj crkvi se nalaze mošti najvećeg srpskog cara i kraljevskog para
Shutterstock

 

Crkva Svetog Marka na Tašmajdanu građena je od 1931. do 1940. godine u neposrednoj blizini stare crkve iz 1835. godine, prema planovima arhitekata Petra i Branka Krstića.

Crkva je oblikovana u srpsko-vizantijskom stilu, tradiciji u kojoj su podizane sve crkve novijeg doba u Srbiji, a koji su očuvali osobine srpske crkvene srednjovekovne arhitekture. Crkva Svetog Marka je osnove razvijenog dvostruko upisanog krsta, vidljivog u svodovima, ima pripratu sa galerijom i visokim zvonikom, petostranu oltarsku apsidu i pet kupola.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beograd ispod Beograda (@beogradispodbeograda)

Ovo je bio „prvi crkveni objekat po uzoru na vizantijsku arhitekturu izveden u armiranobetonskoj konstrukciji“. Arhitekte braća Krstići postigli su inspiraciju Gračanicom, ali grandioznim dimenzijama i proporcijama, u skladu sa idejom o nameni ove crkve kao nove prestone crkve glavnog grada Kraljevine Jugoslavije, koja bi mogla da primi veliki broj ljudi prilikom priređivanja svečanosti povodom državnih praznika.

Neposredno uz novu crkvu, izgrađena je današnja Glavna pošta, a u istom periodu je nakon tri decenije od početka radova, završena i zgrada Narodne skupštine. Tik iza nje i danas se nalazi ruska crkva Svete Trojice.

Značaj crkve Svetog Marka nije samo u njenoj monumentalnosti i lepoti, već i u činjenici da je ona mesto počinka mnogih istorijskih ličnosti. Grobnica cara Stefana Dušana se nalazi uz južni zid , radjena po projektu Dragomira Tadića, u mermeru, gde su položene mošti cara Stefana Dušana donešene iz manastira Svetih Arhandjela. Nasuprot grobnice cara Stefana Dušana izgradjena je grobnica patrijarha Germana, uradjena u istom stilu od mermera.

Kripta se nalazi ispod Crkve Svetog marka uredjena je 2007. Godine a u njoj se nalaze mošti Mitropolita Teodosija, Episkopa niškog Viktora, Episkopa šabačkog Gavrila i Episkopa timočkog Mojsija. Pored njih u kripti nalaze se i posmrtni ostaci kralja Aleksandara Obrenovića i kraljice Drage, Ane Jovane Obrenović, Knjaza Milana M. Obrenovića i Kneževića Sergija M. Obrenovića, kao i grob ktitora starog hrama, Lazara Panče.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marko Savcic (@whizie)

Zbog posebnih arhitektonskih i urbanističkih kvaliteta, crkva Svetog Marka u Beogradu utvrđena je za spomenik kulture Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda br. 1509/1 od 20.10.1975. godine.

 

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading