OD ŠTAFETA DO PRIMENJENE UMETNOSTI Šta se sve čuva Muzej Jugoslavije

M. M.

11:00

Turizam 0

Muzej sa preko 200 000 eksponata.

OD ŠTAFETA DO PRIMENJENE UMETNOSTI Šta se sve čuva Muzej Jugoslavije
Shutterstock

 

Jedan od najmlađih i ujedno najbogatijih muzeja glavnog grada je Muzej istorije Jugoslavije. Osnovan je 1996. godine odlukom Vlade SRJ, spajanjem Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“ i Muzeja revolucije u Muzej istorije Jugoslavije. U njegovom sastavu su sledeći objekti: Kuća cveća, Stari muzej, Muzej „25. maj“ i galerija na Trgu Marksa i Engelsa.

U zbirci muzeja se nalaze: odlikovanja Josipa Broza, arhiv Josipa Broza, zbirka primenjene umetnosti sa oko 4 000 predmeta izuzetne umetničke vrednosti. Pored toga mogu se videti i štafete nošene za dan mladosti, etnološka zbirka, likovna zbirka i arheološka zbirka.

Od 2017. godine muzej je promenio ime u Muzej Jugoslavije.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by jasminatrosic (@jasminatrosic)

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading