RASKOŠNI SVEDOCI PROHUJALIH VREMENA Najlepši dvorci Vojvodine koji će vas očarati, za svaki se vezuje neverovatna priča!

Jelena Vamović

17:00

Turizam 0

Njihova arhitektura će vas lako očarati, šarm jednostavno zavesti a legende zaintrigirati.

RASKOŠNI SVEDOCI PROHUJALIH VREMENA Najlepši dvorci Vojvodine koji će vas očarati, za svaki se vezuje neverovatna priča!
shutterstock

 

DVORAC FANTAST

Dvorac Fantast ili zamak porodice Dunđerski predstavlja pravi biser vojvođanskih ravnica, okružen gustim zelenilom veličanstvene prirode predstavlja pravu atrakciju za sve turiste.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ljubiteljima jahanja na raspolaganju su ergela sa preko 80 konja, četiri konjušnice i čuvena grla poput Paragrafa, Best Vetproma, Jalna i dr. Zaljubljenicima u prirodu obezbeđena je šetnja uređenim stazama ogromnog parka koji okružuje dvorac, a moguće je i organizovanje lova i ribolova.

 

VLADIČANSKI DVORAC

Ovaj dvorac nalazi se u Vršcu, građen kao rezidencija banatskih episkopa, on predstavlja važan spomenik kulture čiju posebnu vrednost čine kapela iz 18. veka i izvanredan barokni ikonostas. Pored toga, čitava rezidencija je svojevrsna izložba retkih i vrednih umetničkih dela.

 

Prvi portret vršačkih episkopa iz 1763. godine, kabinet episkopa sa vrednim slikama, ikone na platnu čiji je autor Uroš Predić, dvorska biblioteka i veoma reprezentativan nameštaj, samo su neke od vredsnoti koje Vladičanski dvor čine svojevrsnim muzejom.

 

DVORAC KAŠTEL

Na otvaranju velelepnog zamka građenog u engleskom stilu‚ prisustvovao je tadašnji “crème de la crème” društva ali i čuveni dirigent i kompozitor Franc List. Ovaj magičan zamak danas je hotel koji odiše autentičnim ambijentom inspirisanim aristokratskom prošlošću.

 

Mešavina modernog i srednjovekovnog dizajna, izolovanost od gradske buke i umirujuća lepota vojvođanske prirode, učiniće da se na ovom mestu potpuno opustite i vratite u neka davna vremena.

 

VLADIČANSKI DVORAC (NOVI SAD)

Ova impozantna građevina jedno je od najvrednijih arhitektonskih dela u “Srpskoj Atini” i simbol Zmaj Jovine ulice pored koga dnevno prođe na hiljade ljudi.

 

Fasada Vladičanskog dvora je pored simbioze vizantijskih i istočnjačkih arhitektonskih elemenata, poprimila i elemente srpskih srednjovekovnih manastira. Tako je nastala palata nesvakidašnjeg izgleda i jedinstvene lepote. Ispred dvora se nalazi spomenik srpskom pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju, a u blizini je i čuvena Dunavska ulica.

 

DVORAC KAPETANOVO

Dvorac Kapetanovo će vam verovatno izgledati kao neobična građevina iz srednjeg veka. Međutim, izgled ponekad zna da prevari. Ovaj zamak je 1904. godine sagradio župan Botka Bela i on predstavlja primer izrazite neogotičke arhitektonske koncepcije. Kapetanovo je, takođe, i redak primerak “poljskih dvoraca” i pseudosrednjevekovnih zamaka.

 

A ukoliko ste ljubitelj neobičnih legendi, Kapetanovo će vam se još više dopasti. Naime, ono što ga čini veoma intrigantnim, jeste priča o “tajni plavog pramena”. Ide otprilike ovako: vlasnik dvorca  je imao dve ljubavi – ženu Emu i kocku. Kada je zbog druge izgubio dvorac, Ema se popela na najvišu kulu, polila benzinom i zapalila. Tada su govorili da od nje nije ostalo ništa, pa čak ni pepeo. Samo jedan plavi pramen kose koji je dugo lutao, a po nekima, i dalje luta oko dvorca.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading