ZELENA VRATA KOPAONIKA Ovu Banju je često posećivao Josif Pančić

M. M.

14:30

Turizam 0

Na nadmorskoj visini od 550 metara i na samom ulazu u nacionalni park Kopaonik, poznata je i kao "Zelena vrata Kopaonika".

ZELENA VRATA KOPAONIKA Ovu Banju je često posećivao Josif Pančić
Printscreen youtube

 

Jošanička Banja nalazi se u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke. Na nadmorskoj visini od 550 metara i na samom ulazu u nacionalni park Kopaonik, poznata je i kao „Zelena vrata Kopaonika“.

Jošanička Banja i njena okolina su bogate zelenilom i šumama u kojima dominira „Banjski borjak“ (crni bor na površini od oko 29 ha) koji predstavlja deo posebne prirodne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe. Banjski kompleks je površine 1,2 ha sa funkcijom pasivne rekreacije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sa termalnim izvorima ovog kraja bili su upoznati i Rimljani i Turci, a jedno tursko kupatilo (hamam) datira iz 18. veka. Prvo ispitivanje vode, koja dostiže temperaturu od neverovatnih 77 °C, rađeno je 1834. godine  u Bečkom medicinskom univerzitetu. Ispitivanja su izjednačila vodu Jošaničke Banje sa vodama iz Brestovačke i Ribarske Banje.

Početkom tridesetih godina 19. veka u Jošaničkoj Banji se lečio knez Miloš sa svojom porodicom, a često ju je posećivao Josif Pančić prilikom svojih mnogobrojnih poseta Kopaoniku. Za vodu u banji Pančić je rekao da je „najtoplija u Jevropi i nema sebi druge do one u Brusi i Maloj Aziji i još se po medičkoj rednji može meriti s vodom u Gostronu, samo što je ova mnogo toplija“.

Prisutna su 5 izvora, od kojih je najveći tzv. „Glavni izvor“ iz koga ističe 7 litara vode u sekundi, a temperatura dostiže 77 °C.  Voda se može unositi u organizam direktno tako što ćete je piti ili indirektno tokom hidro- kinezi terapija, a pogoduje kod lečenja neuroloških oboljenja, reumatizma, kardiovaskularnih bolesti, kod nekih plućnih bolesti (inhalacijom), kao i kožnih oboljenja (ekcem, psorijaza, dermatitis).

U kupatilu, napravljenom 1935. godine,  nalazi se manji bazen, 8 hidromasažnih kada i 1 velika đakuzi kada, kao i Ambulanta fizikalne medicine gde sprovode sve terapije uz korišćenje lekovite vode.

Jošanička Banja na karti:

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading