NIŠKA SKADARLIJA Malena ulica koja je dobila ime po zanatlijama

M. M.

21:30

Turizam 0

Pored imena su ostale i građevine iz tog perioda zajedno sa kaldrmom zbog koje ovaj deo Niša ima i nadimak- Niška Skadarlija.

NIŠKA SKADARLIJA Malena ulica koja je dobila ime po zanatlijama
Printscreen wikipedia

 

Kazandžijsko sokače se nalazi se u samom centru Niša u Kopitarevoj ulici, kod Tržnog centra Kalča. Povezuje česmu Stevana Sremca, Kalčin i Čapin spomenik i plato kod kafane Stara Srbija.

Deo Kopitareve ulice je dobio ime po kazandžijama, ali i drugim zanatlijama koji su imali svoje zanatske radnje. Za vreme turske okupacije Niša Sagar Cincar mahala – gde sagar označava zanatliju. Dakle, na tom prostoru nalazila se zanatlijska varoš i u tursko vreme. Do Drugog svetskog rata u ovoj je ulici radilo osam kazandžija, a pored toga i piljar, bačvar, dok je postojala i jedna gvožđara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Danas je ostalo samo ime Kazandžijsko sokače, a zanatske radionice koje su nekad krasile ovu ulicu više ne postoje. Pored imena su ostale i građevine iz tog perioda zajedno sa kaldrmom zbog koje ovaj deo Niša ima i nadimak- Niška Skadarlija.

Na početku sokačeta nalazi se  spomenik Stevanu Sremcu i Kalči. Sremac je živeo u ovom gradu od 1879. godine do 1892. godine i ostavio značajan trag u njegovoj kulturi. Bronzana skulptura koja prikazuje niškog lovca Kalču sa svojim vernim psom i pisca Stevana Sremca rad je akademskog vajara Ivana Felkera, a podignut je na istom mestu gde se u davna vremena nalazila kuća Živka Mijalkovića – gazda Ivka. Gazda Ivko je bio imućni zanatlija našeg grada, poreklom sa severa.

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading