KRAJCER ZA ZAGRLJAJ — Kako je gradnja Evangelističke crkve ujedinila stanovnike Pančeva

Jelena Vamović

20:21

Turizam 0

Uz zvuk orgulja i u prisustvu mnogih vernika, Evangelistička crkva u Pančevu osveštana je početkom novembra 1906. godine.

KRAJCER ZA ZAGRLJAJ — Kako je gradnja Evangelističke crkve ujedinila stanovnike Pančeva
shutterstock

 

Njena gradnja trajala je dve godine, a nije postojao sugrađanin, dobrotvor, koji nije želeo da da krajcer i da na taj način pruži priliku evangelistima da i oni imaju svoj prostor. U tu svrhu održavane su i razne zabave gde su se skupljali dobrovoljni prilozi. Bez obzira na veru i naciju, svi su sa nestrpljenjem iščekivali njenu izgradnju, a sam trenutak osveštavanja bio je veoma svečan.

Ova crkva građena je po uzoru na crkvu u Lajpcigu, a preko konkursa kao arhitekte izabrani su Julijus Pap i Franc Sabolč. Poznata je i kao nemačka crkva, jer je okupljala pre svega Nemce, protestante.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zvona su stigla 1906. godine i to direktno iz Budimpešte. Svako zvono, od ukupno tri, imalo je svoj naziv: Vera, Ljubav i Nada. Bili su različitih veličina i imali su različite natpise.

 

Tokom prvog oglašavanja ovih zvona, mnogi sugrađani su zagrljeni i sa suzama u očima posmatrali ovu velelepnu građevinu, simbol njihove sloge i ostvarenja zajedničke ideje.

Unutrašnjost Evangelističke crkve podeljena je na oltarski prostor, glavni brod i transept sa emporama, a krasi je i orguljska galerija. Većina prozora ulepšana je tehnikom vitraža.

Nažalost, u ovoj crkvi više se ne održavaju bogosluženja, jer evangelika u ovom kraju skoro da više i nema. Ona danas služi za povremene kulturne aktivnosti. Od 2019. godine, odlukom Vlade Srbije, proglašena je za spomenik kulture.

Evangelističkacrkva na mapi:
seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading