NIKAKO NEMOJTE PROPUSTITI OVE LEPOTE 3 lokacije u okolini Zlatibora koje morate posetiti (FOTO)
Zlatibor i njegovo okruženje ostavljaju bez daha.
Zlatibor i njegovo okruženje ostavljaju bez daha.
Kad su na arheološkom lokalitetu otkrivene zidine crkve, verovalo se da je tu nekada bila crkva Janja, posvećena Rođenju Presvete Bogorodice.
Pored brojnih prirodnih lepota koje krase Zlatibor, ova planinska lepotica posetiocima je omiljena upravo zbog brojih turističkih sadržaja, a najnoviji i za sada najupečatljivji je Panoramski točak.
Najduža panoramska gondola na svetu, uveliko se priprema za predstojeću zimsku sezonu u kojoj će ljubitelje zlatiborskih pejzaža sačekati u znatno komfornijim uslovima.
U verovanjima Slovena sačuvala su se i određena mitska mesta koja nije moguće posetiti zbog toga što niko ne zna gde se nalaze. Među njima su najpoznatija Vitor planina, sveta šuma Žutibor i Trojanov grad, o kojima je predanje sačuvano malo bolje nego o drugim takvim mestima.
S obzirom da je Srbija bila okupirana tokom cele zime 1941. godine, sa nemačkim vojnicima stigle su i prve skije.
Krsta Smiljanić (Ljubiš, 17/29. decembar 1868 — Beograd, 14. maj 1944) bio je armijski general, ban Zetske banovine 1929-31 i senator.
Dok srpska sela ostaju sve praznija, on je ostao da svojim rukama podigne dedovinu.
Sedmica koja je u toku posebna je po tome što se od ponedeljka do petka obeležava Dečija nedelja, koja je najveća nacionalna manifestacija koja za cilj ima zaštitu i promociju dečjih prava. Ove godine održava se pod sloganom „Šta detetu treba da raste do neba!?“
Turističko rekreativni kompleks Zlatibor, sa svojih 10.000 metara kvadratnih površine postavljanjem solarnih panela na krovu postao je energetski samoodrživ i mesto koje će u budućnosti biti centar sporstkog turizma na Zlatiboru.
Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru, po izgledu, naslanja se na tradiciju „Raške škole”
Nesvakidašnja povorka od Zlakuse do Zlatibora
"Nikada nisam kukao, samo taj jedan put u užičkoj bolnici kada nisu hteli da me operišu, a ja sam umirao od bolova. Кažu mi, ne možemo da te operišemo jer ne znamo da li ćeš preživeti, ja sam rekao operišite na moju odgovornost. I evo me i danas među živima".
Najduža panoramska gondola na svetu koja se pokazala kao jedna od najvećih turističkih atrakcija izgrađenih u Srbiji.
Pored prirodne lepote koja ga okružuje sa svih strana, selo je čuveno po crkvi brvnari koja potiče još iz 1838. godine i posvećena je Pokrovu Presvete Bogorodice.
Svetski dan čistih planina se održava svakog 26. septembra, a kod nas je to izgledalo ovako.
Pre tridesetak godina, rudari u Draglici su vredno radili svoj posao - tražili rudu magnezita. Nisu ni slutili da će se baš tu, na dnu njihove jame, formirati jedno od najzanimljivijih jezera u Srbiji - Tavničko jezero.