LIČKA OLIMPIJADA Zanimljivo takmičenje sa starim veštinama

M. M.

11:10

Manifestacije 0

U devet disciplina takmiče se ekipe u kojima ima do 15 članova uključujući i vođu, harambašu.

LIČKA OLIMPIJADA Zanimljivo takmičenje sa starim veštinama
printscreen

 

U Apatinu se već tradicionalno organizuje manifestacija na kojoj se učesnici nadmeću u veštini i snazi. „Lička olimpijada“ ili „lički višeboj“  je ustanovljena kao povod i mesto druženja, bratimljenja i produbljivanja prijateljskih veza sa Ličanima, njihovim potomcima i prijateljima, iz drugih krajeva, enklava i dijaspora srpskog naroda.

Ali kakve veze ima Apatin sa Likom?! Iako se nalazi u stotinama kilometara dalekoj Bačkoj, Apatin je grad u kome živi ogroman broj Srba iz Like. Naseljavanja Apatina i okolne Prigrevice Ličanima dešavalo se u nekoliko talasa. Posle Drugog svetskog rata porodice kolonizatora su naselile plodnu ravnicu Apatina. Poslednji talas doseljenika iz Like je usledio nakon etničkog čišćenja Republike Srpske Krajine u operaciji „Oluja“.

 

privatna arhiva

 

U devet disciplina takmiče se ekipe u kojima ima do 15 članova uključujući i vođu, harambašu. Za svaku disciplinu prijavljuje se po jedan član ekipe, osim za disciplinu nadvlačenja konopca u kojoj se prijavljuje po 10 takmičara. Jedan takmičar može učestvovati u najviše dve pojedinačne discipline i disciplini nadvlačenja konopca. U svakoj  disciplini se boduju četiri najbolja takmičara, a pobedu odnosi ekipa koja skupi najviše bodova posle svih devet disciplina. Discipline su: vučenje kuke, skok u dalj iz mesta, pretezanje štapa, trčanje po brvnu, obaranje ruke, skok u vis iz mesta, penjanje uz stožinu, bacanje kamena sa ramena i nadvlačenje konopca.

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading