TOTALNO UNIŠTENJE U bombardovanju Beograda NESTALE su i OVE NEPROCENJIVE VREDNOSTI!

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Narodna biblioteka Srbije (National Library of Serbia) je jedna od brojnih zgrada koja je stradala u bombardovanju nemačke avijacije 6. aprila 1941. Tog dana, 484 nemačka bombardera izvršila su četiri naleta i zasula prestonicu kraljevine Jugoslavije sa 440 tona bombi. U tom razornom napadu, Narodna biblioteka je pretrpela ogromne gubitke.

Bombardovanje Beograda
wikipedia/Istorijski arhiv Negotin

Zgrada broj 14 na Kosančićevom vencu, tadašnja Narodna biblioteka Srbije, bila je glavna meta nacističkog bombardovanja.

Zgrada je pogođena zapaljivim bombama u 16 časova, a požar je trajao nekoliko dana. Ruševine su se pušile mesecima.

Uništeni su do temelja sama zgrada, svi inventari i katalozi, knjižni fond od 500.000 svezaka, zbirka od 1.424 ćirilska rukopisa i povelja od 12. do 17. veka, kartografska i grafička zbirka, zbirke časopisa i novina, turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige, kao i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulturne i političke istorije Srbije i Jugoslavije.
Nestali su i kompleti svih srpskih časopisa, almanaha i kalendara, kao i zbirka srpskih i stranih novina.

Ovo je bio pravi primer kulturnog genocida.

Uništenje Narodne biblioteke Srbije od strane nacista predstavlja jedan od najvećih pojedinačnih zločina učinjenih nad kulturnom baštinom u Drugom svetskom ratu na teritoriji Evrope.

Nestalo je neprocenjivo kulturno blago, sakupljano i čuvano vekovima.

Tokom bombardovanja Beograda u Prvom svetskom ratu, deo fonda Narodne biblioteke Srbije takođe je stradao. Knjige su potom preseljene na više mesta u Beogradu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici. Deo fonda dospeo je čak i do Sofije, ali je posle rata vraćen.

Ovaj tragičan događaj ostavio je dubok trag na kulturnu baštinu Srbije, a uništenje Narodne biblioteke i dalje se pamti kao jedan od najtužnijih trenutaka u istoriji Beograda i cele zemlje.

 

KARAĐORĐEVE MRAČNE TAJNE: Ovo je bila prva žrtva njegove preke naravi

KARAĐORĐEVE MRAČNE TAJNE: Ovo je bila prva žrtva njegove preke naravi

Kultura

12:00

3 maj, 2024

Čuveni vođa Prvog srpskog ustanka, Karađorđe Petrović rođen je 4. novembra (po starom kalendaru 3.novembra) 1762. godine u Viševcu u Osmanskom carstvu (danas Srbija) na Đurđic, od oca Petra i majke Marice. Godina rođenja se ne može tačno utvrditi, a pominje se period od 1749. do 1770. godine.

Komentari(0)

Loading