BOŽIĆNI POST JE ZAVRŠEN DANAS, A EVO KADA JE SLEDEĆI Ovo je detaljan kalendar posta za 2024. godinu

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Svaka Nova godina počinje postom, s obzirom na to da se pada u toku trajanja Božićnog posta koji svake godine počinje 28. novembra i završen je 7. januara na Božić (6. januar poslednji dan posta).

Badnjak
Tanjug/Jadranka Ilić

 

Počela je Nova 2024. godina. Svaka Nova godina počinje postom, s obzirom na to da se pada u toku trajanja Božićnog posta koji svake godine počinje 28. novembra i završen je 7. januara na Božić (6. januar poslednji dan posta).

Ovo znači da je post završen danas.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Veliki (Časni) post

Nakon Božićnog posta, sledi Vaskršnji post. S obzirom na to da se Pravoslavni Uskrs u 2024. godini obeležava 5. maja, post će početi 18. marta i trajaće do nedelje 5. maja (zadnji dan posta je 4. maj).

U toku ovog posta ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom postimo na vodi, subotom i nedeljom postimo na ulju, a na Blagovesti i na Cveti dozvoljeno je jesti ribu.

Petrovski post

Petrovski odnosno Apostolski post ove godine traje od 1. do 11. jula, odnosno do Petrovdana koji svake godine praznujemo 12. jula. Početak posta, a samim tim i trajanje uvek zavisi od datuma Vaskrsa, pa najkraće može trajati jednu sedmicu, a najduže 6 sedmica.

U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi; utorak i četvrtak na ulju; a subota i nedelja na ribi.

Gospojinski post

Datumi početka i kraja Gospojinskog posta su fiksni, pa i ove godine počinje 14. avgusta i traje do 28. avgusta kada je Velika Gospojina (poslednji dan posta je 27. avgust).

U toku ovog posta ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom se posti na vodi, subotom i nedeljom na ulju, a riba se koristi samo na Sveto Preobraženje Gospodnje.

Sredom i petkom (osim tokom trapavih sedmica) je post obavezan tokom cele godine, dok će jednodnevni postovi u toku 2024. godine biti na Krstovdan 18. januara, Usekovanje glave Svetog Jovana Svetitelja 11. septembra i na Vozviždenje Časnog Krsta 27. septembra.

TRAPAVE SEDMICE (kada se ne posti i sredu i petak)

- Iza Nedelje o Mitaru i Fariseju, od 05. februara. do 12. februara;

- Siropropusne sedmice, od 19. februara do 26. februara;

- Svetle sedmice, sedmica posle Vasrksa - ove godine od 6. do 12. maja

- Duhovske sedmice, od 04. juna (22. maja) do 10. juna (28. maja); i

- od Božića 7. januara 2024 do Кrstovdana 18. januara 2024

- Na Božić i Bogojavljenje Gospodnje se ne posti, bez obzira na to da li ovaj praznik pada u sredu ili petak

Vuk Branković

PROKLETSTVO VUKA BRANKOVIĆA: Kako je živeo i umro najpoznatiji srpski Juda?

Kultura

21:00

8 maj, 2024

Iako se o događajima koji su joj prethodili, toku, pa i ishodu Kosovske bitke danas sa sigurnošću malo zna, teret izdaje je vekovima počivao na imenu jednog čoveka. Iako se celog života borio protiv Turaka, Vuk Branković je vremenom postao najpoznatiji "srpski Juda", a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju. Ta senka pala je i na celu njegovu porodicu. Kako sada stoje stvari - potpuno neopravdano!

Komentari(0)

Loading