DANAS JE JEDAN OD NAJLEPŠIH PRAZNIKA U Srbiji se obeležavaju detinjci, a evo šta taj dan predstavlja i zašto je to samo početak praznične atmosfere

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

To uzajamno „drešenje“ u hrišćanskim kućama stvara prazničnu, svečanu atmosferu poput one koju su, uz darove, doneli istočni mudraci svetoj porodici Bogodeteta u Vitlejemsku pećinu.

deca
Shutterstock

 

Srpska pravoslavna crkva slavi Detinjce, praznik koji je uvek treće nedelje pre Božića. Danas roditelji vezuju decu isto kao što će i ona naredne nedelje vezivati majke, očekujući otkup.

To uzajamno „drešenje“ u hrišćanskim kućama stvara prazničnu, svečanu atmosferu poput one koju su, uz darove, doneli istočni mudraci svetoj porodici Bogodeteta u Vitlejemsku pećinu. Sprema se svečani, posni ručak, koji okuplja celu porodicu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dočekujući Božić, nasvetije Rođenje na zemlji, Srpska Crkva i narod, u tri nedelje pred ovaj praznik, obeležavaju naše ovozemaljske porodice, koje su Crkve u malom i slike ljubavi Božje u Svetoj Trojici, piše RTS.

U ovim pripremnim nedeljama pred Božić narodni običaji su, uglavnom, svuda isti.

Najpre očevi i majke, na Detinjce, u treću nedelju pred Božić, rano ujutru vezuju svoju decu, koja se dreše poklonima.

U drugu nedelju pred Božić, na Materice, vezuju se majke, očevi na Oce, u poslednju pred praznik Hristovog rođenja.

Ovo međusobno vezivanje i drešenje je zapravo uzajamni poklon ljubavi, koji stvara prazničnu, svečanu atmosferu u porodičnim hrišćanskim krugovima, poput one koju su stvorili istočni mudraci svetoj porodici Bogodeteta poklonivši Mu se, uz poklone, u Vitlejemskoj pećini.

Običaj je da se danas pripremi i lep, svečani, obavezno posni ručak, oko koga će se okupiti cela porodica jer je ovo, pre svega, praznik koji treba da zbliži decu i roditelje.

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading