MNOGE DOMAĆICE NESVESNO ČINE NEOPROSTIVU STVAR: Ovo je najveća greška koji možete da učinite dok spremate slavu

13:00

Kultura 0

Ukoliko vam slava pada u toku posta, ili u sredu i petak, kao na primer Nikoljdan, koji je uvek u vreme Božićnog posta, taj dan se obavezno i bez izuzetka posti, bez obzira da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post.

MNOGE DOMAĆICE NESVESNO ČINE NEOPROSTIVU STVAR: Ovo je najveća greška koji možete da učinite dok spremate slavu
Rina

Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post u toku. Zapravo, bolje je da ne slavite, nego da pravite javnu sablazan i da navodite na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post.

U slučajevima kada je dan slave u sredu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan, i to je svakako opet bolja opcija nego da jedete mrsnu hranu tog dana kada se posti.

Takođe, potpuno je pogrešno a mnogi od nas to čine, na dan slave kada je post, „prikazati“ na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu. To je svojevrsno licemerje, i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(0)

Loading