Pitali smo Srbe: "Kad je pravo vreme za odlazak u penziju"? Neverovatno, ali svi se slažu u jednom (ANKETA)

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Šta vi mislite o ovome?

Pitali smo Srbe: "Kad je pravo vreme za odlazak u penziju"? Neverovatno, ali svi se slažu u jednom (ANKETA)
Shutterstock

U vreme kada ceo svet pooštrava granicu za penzionisanje i kada se zbog toga na ulicama Francuske vode "bitke" mesecima unazad pitali smo građane Srbije: "Kad je pravo vreme za odlazak u penziju? Ponudili smo im nekoliko opcija, koje i uključuju, ali i ne uključuju godine starosti, i dobili i više nego neočekivane odgovore. Svi se najviše slažu u jednom, piše Blic.

"Kad je pravo vreme za odlazak u penziju?"

U anketi možete učestvovati i Vi:

Rezultati ankete

U anketi je učestvovalo više od 1.000 ispitanih Srba.

Kolike su penzije trenutno u Srbiji

Svi koji su 40 godina radili za minimalac (koji se od 1. januara popeo na nešto više od 40.000 dinara) danas mogu da računaju na penziju od 23.596 dinara.

Za one koji su 40 godina zarađivali više od minimalne zarade i platu od oko 50.000 dinara mesečno penzija bi bila 29.495 dinara. One koji su zarađivali 70.000 dinara sledovala bi penzija od 41.290 dinara, dok za zaradu od 90.000 dinara može da se očekuje penzija od oko 53.000 (53.090 dinara).

- Nakon poslednjih povećanja penzija, primanja za penzionisane radnike sa 40 godina staža iznose u ovoj godini oko 58 do 59 odsto njihove zarade. To je relevantniji pokazatelj nego li odnos prosečne penzije i prosečne plate (koji se razumljivo u široj javnosti najčešće citira), jer u prosečnu penziju ulaze i porodične penzije, i invalidske penzije (koje su godinama bile podložne malverzacijama), kao i poljoprivredne penzije - što umnogome obara prosečan iznos penzije - rekao je za "Blic Biznis" član Fiskalnog saveta, Nikola Altiparmakov.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Arheološko nalazište Gradina

UTVRĐENJE GRADINA "Gradila ga prokleta Jerina", fascinantni prizori na vrhu Jelice

Kultura

16:00

14 maj, 2024

Čačak / Lučani - Na jednom od vrhova planine Jelice iznad Čačka, u ataru dragačevskog sela Grab, već stolećima nemilosrdnom zubu vremena, nadmoćnim silama prirode i ljudskom nemaru, odoleva utvrda Gradina. Uzdižući se na planinskom vrhu već zaboravljenog naselja Jeljen, ova legendama obavijena utvrda i dan-danas čuva predanje da je tu „grad gradila prokleta Jerina“, žena Đurđa Brankovića. Prvi iskop na ovom arheološkm nalazištu urađen je pre tačno 40 godina.

Komentari(0)

Loading