ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE BLIZU GOLUPCA Bili su opčinjeni krugom, živeli su dugo i imali su podno grejanje

19:00

Kultura 0

U kulturi Lepenski Vir, jednoj od najmisterioznijih i najlepših kultura u istoriji civilizacije

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE BLIZU GOLUPCA Bili su opčinjeni krugom, živeli su dugo i imali su podno grejanje
shutterstock

Lepenski Vir ili bila jednom jedna kultura koja je bila sasvim posebna.  Mora da je bilo zanimljivo posmatrati kako su  u toj specifičnoj kulturi nastajale zajednice i naselja i kako su se ljudi organizovali.

U kulturi Lepenski Vir, jednoj od najmisterioznijih i najlepših kultura u istoriji civilizacije,  naselja su pravljena po utvrđenom obrascu.

Imala su  dvadesetak stambenih objekata i najmanje stotinak žitelja. Kuće su bile tipske, ovalne.  Podovi su čvrsti od izdrobljenog krečnjaka. Svaka kuća ima neku vrstu podnog grejanja. On se postizao tako što je peć bila sastavni deo poda pa se toplota prenosila. Lepenci ne samo da su voleli krug već su i bili vrlo pedantni.  Kuće su precizno razmeravane i uvek imaju oblik zarubljenog kružnog isečka. Raspoređene su pravilno u redovima  oko središta naselja gde se nalazi  prostrani trg i velika kuća.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Groblja Lepenaca nisu u naselju, već dalje.  Samo pojedinci, najčešće muškarci i žene koji su doživeli duboku starost, sahranjuju se na trgu ili u okvirima staništa. Ali, izlgeda da je za pokojnike važila demokratija: svi su sahranjivani na različite načine: u opruženom ili sedećem položaju, podignutih, skrštenih ili opuštenih ruku. Lobanje pojedinaca ponekad su polagana kraj ognjišta. Neki pokojnici posipani su okerom, a neki grafitom ili ribljim zubima.

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading