NARODNI OBIČAJ TOKOM MOBE Šta je pajdos i šta se radi tokom njega

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Tokom pajdosa uobičajeno je da veselje potraje do dugo u noć.

NARODNI OBIČAJ TOKOM MOBE Šta je pajdos i šta se radi tokom njega
Shutterstock

 

Širom naše zemlje poštuju se razni narodni običaji, a jedan od najznačajnijih, ali polako i sve zapostavljenijih, tiče se gradnje kuće.

Seoske „radne akcije“, poznate kao mobe, jedan su od tih običaja. Moba je situacija u kojoj se meštani okupljaju ne bi li pomogli komšiji. Moba se dešava u raznim situacijama, od setve i žetve, pa do gradnje kuće. A kada se radi o gradnji kuće, jedan običaj je posebno važan – pajdos!

Pajdos je najveća radost za domaćina koji gradi kuću, pošto podrazumeva pokrivanje doma. Tog dana je običaj da većina majstora radi besplatno, a komšije, prijatelji i rodbina bez poziva dolaze da pomognu. Pre početka radova na pokrivanju kuće domaćin kolje ovcu ili ovna na temeljima kuće, a žene iz komšiluka i rodbine donose hleb, rakiju, šećer, kafu, peškire, košulje…

Domaćica prima hranu, a jedan od majstora odeću i kači je na unapred pripremljen krst – vešalicu, koja je napravljena od letvi i zakovana za vrh krova, a što je u narodu poznato i po nazivu „podignuti rogovi“

Kada se radovi završe domaćin priprema bogatu trpezu, te se pred majstore stavlja meso, i to glava i plećka pečenog praseta. Tokom pajdosa uobičajeno je da veselje potraje do dugo u noć.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

TRAGEDIJA JADRANKE STOJAKOVIĆ Krenula na sahranu jedne, isti dan joj poginula i druga sestra

TRAGEDIJA JADRANKE STOJAKOVIĆ Krenula na sahranu jedne, isti dan joj poginula i druga sestra

Kultura

15:00

9 maj, 2024

JEdna od najcenjenijih pevačica Jadranka Stojaković imala je toliko gorku sudbinu, te su ljudi počeli da pričaju kako su joj njene pesme postale kletva. A, zapravo, vlasnica autentičnog i veoma raskošnog glasa, trudila se da živi običnim životom i da radi ono što voli - da peva. Međutim, život joj je priredio takav scenario koji nemam prilike da vidimo ni na filmskom platnu.

Vuk Branković

PROKLETSTVO VUKA BRANKOVIĆA: Kako je živeo i umro najpoznatiji srpski Juda?

Kultura

21:00

8 maj, 2024

Iako se o događajima koji su joj prethodili, toku, pa i ishodu Kosovske bitke danas sa sigurnošću malo zna, teret izdaje je vekovima počivao na imenu jednog čoveka. Iako se celog života borio protiv Turaka, Vuk Branković je vremenom postao najpoznatiji "srpski Juda", a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju. Ta senka pala je i na celu njegovu porodicu. Kako sada stoje stvari - potpuno neopravdano!

Komentari(0)

Loading