SAVRŠENSTVO Dva recepta za domaću posnu čokoladu, jednostavno se pravi a ukus je fenomenalan!
Kada smo pod stresom, često nam se jede čokolada. Za to postoje dobri razlozi. Čokolada sadrži magnezijum, koji nam je posebno potreban kad smo izloženi psihofizičkim naporima. Kakao je bogat flavonoidima, koji štite ćelije od slobodnih radikala, jačaju srce i sprečavaju starenje ćelija. Što je čokolada tamnija, to je zdravija.
Da biste napravili domaću čokoladu, možete koristiti nekoliko jednostavnih recepata. Evo dva osnovna recepta za pravljenje čokolade kod kuće:
Recept sa kakao prahom:
Ovaj recept koristi kakao prah kao osnovni sastojak. Potrebno je samo 3 sastojka:
Kokosovo ulje (oko ½ šolje ili 110 g)
Kakao prah (oko ½ šolje ili 65 g)
Med (oko 2 kašike ili 42 g)
Evo kako da napravite čokoladu:
U šerpi na laganoj vatri otopite kokosovo ulje.
Isključite vatru i dodajte ekstrakt vanile (oko ½ kašičice ili 2 g) i dobro promešajte.
Sipajte smesu u kalup za čokoladu i ostavite da se stegne na sobnoj temperaturi ili u frižideru.
Vaša domaća čokolada je spremna!
Recept sa kakao puterom:
Ovaj recept koristi kakao puter kao osnovni sastojak. Potrebno je:
Kakao puter (oko 3,5 kašike ili 48 g)
Kakao prah (oko 3,5 kašike ili 26 g)
Šećer (oko 1 kašika ili 14 g)
Ekstrakt vanile (oko ½ kašičice ili 3 ml)
Postupak:
Ugrejte posudu sa dvostrukim dnom (ili koristite posudu za vodu i metalnu ili staklenu činiju kao zamenu).
Narendajte kakao puter i stavite ga u gornji deo posude. Mešajte dok se ne otopi.
Dodajte kakao prah i šećer u otopljeni kakao puter i mešajte dok smesa ne postane glatka i kremasta.
Dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte.
Sipajte smesu u kalup za čokoladu i ostavite da se stegne.
Uživajte u svojoj domaćoj čokoladi!
Napomena: Možete dodati i druge sastojke po želji, kao što su orašasti plodovi, suvo voće ili začini, kako bisteukus svoje čokolade prilagodili sopstvenim željama.
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)