Koji sir je najzdraviji? Ovo je izbor broj jedan
Sir ima bogatu kulinarsku istoriju, a ljudi ga prave već više od 4.000 godina. Danas postoji 2.000 sorti pa je logično zapitati se: koji je najzdraviji sir?
Rane studije potvrdile su vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mlečnih proizvoda i većeg rizika od srčanih bolesti. Ipak, punomasni mlečni proizvodi možda nisu tako nezdravi kao što se mislilo, prema novijim istraživanjima.
Pregled studija iz 2023. zaključio je da je sir "bogat hranjivim materijama" i da ima "neutralne do umerene koristi za ljudsko zdravlje".
"Iako sadrži zasićene masti, sir sadrži korisne hranjive materije poput proteina i kalcijuma", kaže dijetetičarka Natalie Rizo za Today.
Na primer, kriška čedara ima pet grama zasićenih masti, ali i sedam grama proteina te osigurava 14% preporučene dnevne vrednosti kalcijuma. Osim toga, u siru se nalaze i vitamini A i B. Koji je sir najzdraviji?
"Ja bih rekla da je najzdraviji izbor sveži sir. Sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva", napominje Rizo.
Pola šoljice nemasnog svežeg sira ima:
- 90 kalorija
- 12 grama proteina
- 2.5 grama masti
- 5 grama ugljenih hidrata
- 125 miligrama kalcijuma (10% dnevne vrednosti)
Drugoplasirani su meki sirevi poput rikote ili mocarele koji se proizvode od nemasnog ili obranog mleka, pa imaju manje zasićenih masti i uopšteno su zdraviji.
"Tvrdi sirevi poput parmezana, čedara i švajcarskog prirodno imaju manje laktoze, pa bi ljudi osetljivi na laktozu mogli da imaju koristi od odabira tih proizvoda.
Uopšteno, svaki sir je dobar u umerenim količinama, a nutritivni sadržaj samo malo varira među sortama", poručuje Rizo.
(B92)
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)