VRHUNSKI RECEPT ZA KREMPITE: Ovako su se nekada pravile - kao iz najboljih poslastičarnica
Napravite vrhunske krempite od domaćeg lisnatog testa i najboljeg vanila fila. Uživajte!
Ako volite kremaste poslastice donosimo vam najbolji recept za krempite. Ovako su ih pravili u najboljim poslastičanicama, a ako želite da vam uspeju morate da odvojite malo vremena. Napravite domaće lisnato testo i originalni vanila fil i gotov je jedan od najlepših kolača. Možete da napravite i italijanske krempite koje se u par sastojaka razlikuju od naših.
Sastojci:
7 žumanaca
1,1 l mleka
1,5 kesica vanilin šećera
1 kašičica vanilin ekstrakta
50 g putera
100 g brašna
200 g šlaga
Za lisnato testo:
3 čaše brašna
1 jaje
1 kašika ulja
1 kašika sirćeta
1 kašćica soli
1 kašičica šećera
1 čaša vode
200 g putera
Vrhunski recept za krempite:
Korak 1
Kako se pravi lisnato testo
Brašno pomešajte sa uljem, sirćetom, jajetom, pa dodajte so i šećer. Promešajte i postepeno sipajte vodu, pa mešajte dok ne dobijete mekano i glatko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim ga podelite na 4 jednaka dela. Uzmite jedan deo i ravucite, pa premažite puterom sobne temeprature. Presavite testo 3 puta, pa ponovo malo razvucite. Ponovite postupak 4 puta, svaki put premažite puterom, a onda presavijeno testo stavite u kesu. Stavite u frižider na 3 sata i onda možete da koristite. Na isti način razvucite i preostala 3 testa, pa ih posle frižidera prebacite u zamrzivač. Samo će vam prvo lisnato testo biti potrebno za krempite.
Korak 2
Napravite vanila fil
Pomešajte 250 ml mleka sa šećerom, vanilin šećerom i ekstraktom vanile, brašnom i žumancima. Sve dobro umutite. Preostalih 250 ml mleka stavite da se kuva, pa kada krene da ključa dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte na pari dok se fil ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte puter, pa mešajte dok se ne otopi.
Korak 3
Složite krempitu
Umutite šlag sa 600 ml mleka, pa pomešajte sa fil i sjedinite mikserom. Lisnato testo lepo razvucite, pa presecite da dobijete 2 jednaka dela. Stavite na pleh obložen pek papirom i izbockajte viljuškom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Jednu koru premažite filom u debelom sloju, pa preko stavite drugu koru i Odozgo nožem podeliti kolač na 24 parčeta (tri po širini i osam po dužini), i služiti sa isečenim "poklopcem" od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Pre služenja pospite šećerom u prahu i isecite na kocku.
(Mondo)
NAJUKUSNIJA STARINSKA POSLASTICA KOJA VRAĆA U DETINJSTVO: Mramorni kolač - brzo se sprema, a pojede se očas posla
Mramorni kolač je starinska poslastica koja vraća u detinjstvo
CRNO VINO Nećete verovati zašto je dobro da pijete ovaj MOĆNI NEKTAR!
Crno vino ima moćne antioksidante, a mnogi stručnjaci tvrde da njegovo umereno konzumiranje može imati zdravstvene prednosti.
TRIK SRPSKIH DOMAĆICA: Spremite pasulj za samo sat vremena
Naše domaćice koriste sledeće sastojke tokom kuvanja pasulja koji im pomažu da bude preukusan i spremljen za tili čas
BLITVA Kraljica zdravlja koju često treba imati na meniju, evo kako da je spremate
Blitva je povrće sa izuzetno visokim nutritivnim vrednostima i korisna je kako sirova, tako i kuvana.
PREDLOG ZA RUČAK Medaljoni u sosu od pečuraka, ukusno jelo koje će voleti cela porodica
Medaljoni u sosu od pečuraka se brzo spremaju i idealni su za brz i ukusan ručak. Možete ih servirati same i uz prilog od testenine, krompira ili pirinča.
Komentari(0)