KAKO SE PRAVILNO KUVA ČAJ OD LOVORA: Smiruje kašalj, dobar je kod gihta i problema sa varenjem, jača imunitet
Čaj od lovora ima široku primenu, ali se najviše koristi za smirivanje kašlja
Listovi lovora su bogati kalijumom, bakrom, manganom, kalcijumom, gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom i vitaminom B. Zbog toga se godinama lovor koristi za lečenje digestivnih i kardiovaskularnih poremećaja, gihta i reumatizma, nervoze i nesanice.
U poslednje vreme najviše se lovorov list koristi za smirivanje jakog kašlja. Lovorov list ima svojstvo jačanja imuniteta, ali i pročišćavanja disajnih puteva.
Evo kako se pravilno kuva čaj od lovora:
Tri sveža ili suva lovorova lista iseckajte na manje komade ili sitno iseckajte pa prelijte sa 2,5 dcl vode i kuvajte 10 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite poklopljeno 10 minuta, pa procedite. Kada se malo prohladi, dodati kašiku limunovog soka i jednu kašike domaćeg meda. Pijte dve do tri šolje čaja dnevno.
Dobrobiti čaja od lovora
1. Lovorov list sadrži antibakterijska i antimikrobna svojstva
2. Poboljšanje imunološkog sistema jer je dobar izvor vitamina A, vitamina B6 i vitamina C
3. Čaj od lovorovog lista može da ublaži bolove u stomaku
4. Čaj od lovora je veoma aromatičan, što može da pomogne u ublažavanju pritiska u sinusima ili zapušenom nosu
5. Lovorov list može da smanji količinu ureaze u telu – enzima koji, kada je van ravnoteže, može dovesti do nekoliko gastričnih poremećaja, uključujući kamen u bubregu
6. Lovorov list daje dobre rezultate ako se koristi za inhalaciju i dezinfekciju.
LAGAN A PREUKUSAN Zapečeni karfiol koji će vas oduševiti
Nekada poželimo da pojedemo nešto lagano bez mnogo kalorija a da je ukusno i zdravo. Zapečeni karfiol je idealan izbor za ovakav obrok.
ŠUMADIJSKI Tradicionalni recept za NAJBOLJI KAČAMAK koji ćete probati!
Kačamak je omiljeno srpsko jelo i svaki kraj ima neku svoju verziju, Šumadijski kačamak je ipak poseban zbog jednog sastojka.
OVAKO U LESKOVCU SPREMAJU SOČNE MEDALJONE PUNJENE KAČKAVALJEM: Baka otkrila recept od kog polazi VODA NA USTA
Napravite ukusan ručak i uživajte u jelu
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
VINSKI PUTEVI SRBIJE Od Nemanjića do danas, na OVIM mestima ćete uživati u NAJBOLJIM UKUSIMA
Geografski položaj i klima Srbije omogućavaju stanovnicima iz gotovo svih delova zemlje da gaje vinovu lozu.
Komentari(0)