OSIM NOVČIĆA, STAVITE JOŠ JEDNU STVAR Ovako se pravi božićna česnica po starom srpskom običaju

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Pre ručka se porodica okuplja oko stola i pogača se vrti 3 puta u krug, a onda se lomi. Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice kako bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje, a onaj koji pronađe novčić nikako ne sme da ga baci ili zaboravi, već da ga čuva na posebnom mestu.

OSIM NOVČIĆA, STAVITE JOŠ JEDNU STVAR Ovako se pravi božićna česnica po starom srpskom običaju
Printscreen/Youtube

 

Česnica je ime dobila po rečima "čest, deo, sreća jer se lomi na delove i svakome daje po deo, po kome se i sreća proriče." Takođe, ima i simbolično značenje, jer podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je ponudila hleb i otuda običaj da se na božićnoj trpezi obavezno nađe česnica.

Pre ručka se porodica okuplja oko stola i pogača se vrti 3 puta u krug, a onda se lomi. Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice kako bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje, a onaj koji pronađe novčić nikako ne sme da ga baci ili zaboravi, već da ga čuva na posebnom mestu.

Nakon toga, porodica se sprema da ruča, a obično je za ručak pečenica. A tradicija je i da se za vreme božićnih praznika posećuju se samo najbliži prijatelji ili rodbina.

Evo i starog tradicionalnog recepta za božićnu česnicu:

Sastojci:

  • 1 kg brašna,
  • 2 kašike masti
  • so,
  • mlaka voda

Priprema:

U česnicu se ne stavlja kvasac. Stavi se u posudu kilogram brašna, doda se mast, posoli se i nalije mlakom vodom, pa se zamesi testo da nije ni suviše mekano, a ni suviše tvrdo. Testo se dobro izmesi, dok ne počnu po testu da izbijaju mehurići. Onda se pokrije i ostavi da se malo odmori. Nakon toga je oblikujte kao pogaču i ubacite u testo na razna mesta novčić, parčence direka od kuće, grančicu badnjaka, pasulj, žito... Ušuškajte testom ubačene dodatke tako da ih dobro sakrijete.

Česnicu stavite u podmazan pleh, pa je ukrasite po želji. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju. Možete je išarati ubodima male grančice ili možete napraviti dekoraciju tako što ćete zamesiti tvrđe, presno testo od brašna i vode, razviti ga na tanko oklagijom i od njega praviti ukrase po želji koje ćete nalepiti pomoću vode i malo šećera na božićni hleb. Po želji, od presnog testa napravite i pletenicu, pa je stavite oko česnice. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.

Komentari(0)

Loading