NAJKREMASTIJA ČOKOLADNA TORTA IZ 1885. GODINE: Sastojci iz starih novina - recept je neprevaziđen
Najkremastija čokoladna torta iz 1885. godine se pravi po sastojcima iz starih nemačkih novima, a recept je neprevaziđen
Pravljenje najboljih poslastica je zapisano u sveskama i novinama koje domaćice čuvaju i prenose sa generacije na generaciju.
Kolači, torte, slatke pite su nešto u čemu svi uživamo, a naročito ako je spremljeno na starinski način.
Jedna torta iz 1884. godine je naše domaćice osvojila, a sada će tako i čokoladna iz 1885 po sastojcima iz starih nemačkih novina.
Ukusna, kremasta, puna fila, baš kakvu svi vole.
Ovo je recept i izdvojeni su potrebni sastojci:
Za koru:
2 kašičice sode bikarbone
6 belanaca
90 g brašna
80 g šećera
120 g čokolade
Za fil:
1 kašika vanilin šećera
500 ml mleka
100 g šećera
50 g kukuruznog skroba
100 g putera
6 žumanaca
Za glazuru:
30 g putera
80 g čokolade
30 ml mleka
Priprema se na sledeći način:
Pomešajte 150 ml mleka i kukuruzni skrob, pa umutite žicom. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte žumanca, šećer, vanilin šećer, pa dobro umutite žicom. Zagrejte mleko, pa ubacite smesu sa kukuruznim skrobom.
Mutite žicom na laganijoj vatri dok ne dobijete gušću strukturu. Sipajte smesu za fil u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Umiksajte belanca dok ne dobijete čvrst šne, dodajte postepeno šećer i mutite još nekoliko minuta.
Dodajte u belanca sa šećerom izrendanu čokoladu i dobro promešajte. U brašno dodajte sodu bikarbonu, pa ih prosejane dodajte u pomešana belanca sa čokoladom. Umutite žicom, pa smesu za koru rasporedite po pravougaonom plehu obloženom pek papirom.
Pecite koru na 200°C oko 8 minuta. Kada se ohladi, skinite pek papir, pa podelite koru na 3 jednaka dela. Umiksajte omekšali puter, pa postepeno dodajte smesu sa kukuruznim skrobom.
Kada dobro umutite, rasporedite fil na tri jednaka dela, pa premažite na kore. Potom poređajte kore sa filom jednu na drugu, pa stavite u frižider čokoladnu tortu da se ohladi.
Na pari otopite mleko, puter i čokoladu, pa prelijte čokoladnom glazurom tortu.
Stavite čokoladnu tortu u frižider da se stegne.
Prijatno!
RAPSODIJA UKUSA Sočni jagnjeći but, prste da poližeš
Vreme posta je iza nas, bogata trpeza je u svakoj slavljeničkoj kući, a mi vam donosimo recept za fenomenalno spremljen jagnjeći but, u slučaju da vam ponestane pečenja.
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
EVO KAKO DA NAPRAVITE UKUSAN PREBRANAC, A DA SIGURNO USPE: I domaćicama POČETNICAMA ovo će biti lako!
Evo kako da napravite najslađi prebranac
POSNE KAKAO KUGLICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI Savršenstvo ukusa koje je spremno za 15 minuta
Veliki petak je i dan veoma stogog posta, mnogi vernici poste samo na hlebu i vodi.
Komentari(0)