OBOŽAVAĆETE IH Recept za najukusnije krofne, brzo i lako do preukusnog domaćeg slatkiša

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Prema obliku, postoje krofne poput loptica i krofne u obliku koluta.

krofne
Shutterstock

 

Krofne se prave od masnog testa sa kvascem. Obično se posipaju šećerom, šećerom u prahu ili kašikom džema ili marmelade. Prema obliku, postoje krofne poput loptica i krofne u obliku koluta. 

Sastojci:

Testo:

  • 400-450 g brašna
  • 15 g kvasca
  • 2 dl vode
  • 1 jaje
  • 4-5 kašika ulja
  • 1 kašika šećera
  • malo soli
  • rendana korica limuna

Za premaz:

  • 5-6 kašika vruće vode

Još:

  • ulje za prženje
  • šećer u prahu

Priprema:

Pomešajte kvasac i šećer. Prelijte sa malo mlake vode i ostavite da nadođe. U činiji umutiti jaje, dodati ulje, so, nadošli kvasac, 2 dl mlake vode, koricu limuna i sve izmešati da se sastojci sjedine. Postepeno dodavati brašno i umesiti testo. Ostaviti ga 10 min da odmori, pa ga istanjiti oklagijom na 1 cm debljine i preliti sa 1-2 kašike vruće vode, preklopiti sa svih strana da se dobro zatvori da voda ne iscuri, prevrnuti i ostaviti da stoji 15 min. Ponoviti postupak 3 puta i svaki put staviti vodu da prokuva. Na kraju testo ponovo razvući i čašom vaditi krugove, stavljati na čistu krpu da malo narastu pa pržiti u vrelom ulju. Tople krofne uvaljati u šećer u prahu.

Komentari(0)

Loading