KAKO NAPRAVITI NAJSTARIJI SRPSKI SLATKIŠ SA SAMO 2 SASTOJKA Naše bake su ga često pravile, obožavali su ga vojnici, a nikada ne može da se pokvari
Zbog sastojaka koji idu u njena nikada ne može da se pokvari.
Jedna od omiljenih poslastica srpskog naroda vekovima unazad bio je upravo kolač Šljivko, koji je skoro i zaboravljen. Kako je izuzeto hranljiv, obožavali su ga hajduci i vojnici. Veoma retko se sada pravi, a ima fenomenalan ukus.
Zbog sastojaka koji idu u njena nikada ne može da se pokvari. Zar ovo nije dovoljno razloga da ga napravite nekada i probate? Sigurno se nećete pokajati, a uz to ćete oživeti našu tradiciju, jer se ova poslastica pominje još u u vreme Otomanskog carstva.
Možda vas zanima:
ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
STARI, DOBRI SLATKIŠ KOJI SVI OBOŽAVAJU Uz ovaj recept nema greške, generacije su odrasle uz njih
Svi su odrasli na ovim kolačima.
Možda vas zanima:
ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
STARI, DOBRI SLATKIŠ KOJI SVI OBOŽAVAJU Uz ovaj recept nema greške, generacije su odrasle uz njih
Svi su odrasli na ovim kolačima.
Možda vas zanima:
ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
STARI, DOBRI SLATKIŠ KOJI SVI OBOŽAVAJU Uz ovaj recept nema greške, generacije su odrasle uz njih
Svi su odrasli na ovim kolačima.
Domaćice koje su ga tada pravile pričale su da je izuzetno zdrav - pravio se bez aditiva. U nekim zapisima piše da se zato i koristio kao hrana za hajduke i srpsku vojsku tokom Balkanskih ratova, pa čak i u vreme Prvog svetskog rata.
Danas originalnog Šljivka možda možete naći u okolini Zlatibora, Sirogojnu, ako naletite na baku koja ga i dalje pravi.
Potrebne namirnice:
- sveže šljive
- kukuruznno brašno ili griz
Kako se pravi Šljivko?
Očiste sveže šljive od koštica, a potom ih stavite da se dobro skuvaju dok se smesa ne zgusne. Nakon toga dodaje se kukuruzno brašno da bi dobio na gustini, i od te smese prave se kolačići u obliku diska. Kada to odradite, ostavite ih da se osuše na suncu, a kasnije ih možete nanizati na konac i staviti na promaji da se dodatno prosuše. Kolač treba okretati kako bi se osušio ravnomerno.
Neki su čak diskove Šljivka uvijali u listove nekih biljaka, recimo kupus, kupine, borovnice i vezivali kanapom, pa je izgledao kao poklončić.
SPECIJALITET KAKAV SE SLUŽI SAMO U NAJBOLJIM RESTORANIMA: Sada otkriven TAJNI RECEPT za gulaš sa MESOM i POVRĆEM
Isecite meso na kockice, pa stavite u šerpu u koju ste prethodno stavili 80 g putera
Kada bi se na Evroviziji birala hrana, evo na kom mestu bi bila Srbija
TasteAtlas bio je inspirisan Evrovizijom, zbog čega je napravio listu najbolje hrane u Evropi.
Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)
Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!
PITA OD BUNDEVE Tradicionalana poslastica koju Srbi obozavaju!
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
RECEPT ZA ZDRAV BAKIN KOLAČ ĆE VAS ODUŠEVITI: Nećete zažaliti što ste pojeli više nego što je trebalo
Recept za zdrav bakin kolač će vas oduševiti
Komentari(0)