REZANCI SA MAKOM, JELO ZA SVAKO DOBA Naše majke su imale tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela
Naše majke su bile odlične kuvarice, imale su tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela. Da se na brzinu snađu, kada dođu "šnjive".
Naši stari po ceo dan su bili na njivi, kopali, sejali, bez obzira da li je sunce ili duva vetar. Znali su i da sačekaju da pljusak prođe sedeći ispod oraha na sred njive, šćućureni, praveći pauzu uz jabuke petrovače.
Kući se žurilo, barem da se stigne dok se ne smrači. Časom se spremi lagana večerica, pa u krevet.
Možda vas zanima:
Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!
TRIK SRPSKIH DOMAĆICA: Spremite pasulj za samo sat vremena
Naše domaćice koriste sledeće sastojke tokom kuvanja pasulja koji im pomažu da bude preukusan i spremljen za tili čas
Možda vas zanima:
Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!
TRIK SRPSKIH DOMAĆICA: Spremite pasulj za samo sat vremena
Naše domaćice koriste sledeće sastojke tokom kuvanja pasulja koji im pomažu da bude preukusan i spremljen za tili čas
Možda vas zanima:
Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!
TRIK SRPSKIH DOMAĆICA: Spremite pasulj za samo sat vremena
Naše domaćice koriste sledeće sastojke tokom kuvanja pasulja koji im pomažu da bude preukusan i spremljen za tili čas
Možda vas zanima:
Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!
TRIK SRPSKIH DOMAĆICA: Spremite pasulj za samo sat vremena
Naše domaćice koriste sledeće sastojke tokom kuvanja pasulja koji im pomažu da bude preukusan i spremljen za tili čas
Naše majke su bile odlične kuvarice, imale su tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela. Da se na brzinu snađu, kada dođu "šnjive".
Najčešće su se spremala jela za koja ste sve sastojke imali kod kuće i za koje niste morali da idete u dućan.
Verujemo da su mnoga jela poput valjušaka, rezanaca sa makom i sirom, nastala upravo iz razloga nedostatka vremena.
Danas je teško stići i umesiti rezance.
Domaći rezanci sa makom, rezanci koji su napravljeni kod kuće, ne oni čipkasti kupovni, nego nejednaki debeli rezanci tek izvađeni iz šerpe u kojoj su se kuvali pa mešali sa makom i puterom.
Nije fraza, rezanci sa makom su zaista jelo koje bi mogli jesti uvek i u svako doba.
RECEPT ZA REZANCE SA MAKOM:
Da biste ih napravili onako kako oni zaista jesu i treba da budu, prvo morate da umesite domaće testo. Nije ništa teško i može vrlo lako da se napravi.
Sastojci za testo:
- 300gr brašna
- 1 domaće jaje
- vode hladne oko 2dcl
Priprema:
Brašno prosejati, dodati jaje i početi da mesite, malo po malo dodavati vode, ne sve odjednom. Testo treba da bude tvrdo. Dugo ga morate mesiti, da ne bude tvrdo kao kamen nego da ipak možete da ga rastegnete oklagijom.
Prvi korak kada testo dobro zamesite je da ga ostavite da malo odmori, najbolje jedno 30 minuta, a zatim ga razvijte uz dosta brašna što tanje možete.
Ako nemate podlogu za razvijanje možete i na čistom čaršavu. Tako razvijeno testo ostavite da se suši. Bilo bi dobro da se testo suši dugo, ali ako nemate baš vremena, ako ste u gužvi sa vremenom, dovoljno je da se suši barem 3 sata. Testo treba da je suvo na dodir, tačnije da se ne lepi. Testo treba da urolate, ako vam je veliki krug , urolajte uz pomoć varjače. Oštrim nožem secite tako urolano testo na rezance 1cm, ili manje. Isečene rezance rastresite rukama, da se ne ulepe. A bilo bi odlično da ih tako rastresene ostavite na krpi da se prosuše još malo. U suštini dobro osušeni rezanci mogu da stoje dugo na suvom mestu.
Priprema rezanaca:
Mak sameljite ili kupite već samleven, dodajte šećera po ukusu i pomešajte sve lepo.
Rezance kuvajte i kada omekane vadite ih u jednu posudu.
Kada su svi rezanci skuvani u veći tiganj ili šerpu dodajte putera 50 gr.
Kada se puter otopi dodajte rezance i malo ih promešajte po puteru na jakoj vatri.
Zatim sklonite sa vatre i dodajte mak.
Dodajte i kutlaču-dve ako je potrebno vode u kojoj ste kuvali rezance.
Sve lepo sjedinite i izmešajte da blista.
Prijatno!
PITA OD BUNDEVE Tradicionalana poslastica koju Srbi obozavaju!
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
RECEPT ZA ZDRAV BAKIN KOLAČ ĆE VAS ODUŠEVITI: Nećete zažaliti što ste pojeli više nego što je trebalo
Recept za zdrav bakin kolač će vas oduševiti
ZAPEČENI KROMPIR SA SLANINOM Starinski ali preukusan obrok za celu porodicu!
Krompir je svima omiljena namirnica, a ovo preukusno jelo će voleti svi članovi vaše porodice.
BAKIN RECEPT ZA STARINSKU BAKLAVU SA ORASIMA: Morate da je probate, toliko je SOČNA da će vam krenuti VODA NA USTA
Ostaviti da upije i ohladi se. Prelepa!
PITA KROMPIRUŠA Jelo koje miriše na bakinu kuhinju
Pite svi volimo i rado jedemo, pa vam danas donosimo recept za krompirušu od gotovih kora koja će ukusom premašiti onu od domaćih, a sprema se brzo i lako.
Komentari(0)