MNOGI SRBI SU U DILEMI ŠTA JESTI NA OVAJ SVETI DAN: Postoje brojna verovanja o tome šta se obeduje na Veliki petak, EVO GDE MNOGI GREŠE
Najbolje bi bilo suzdržavati se sve do zalaska sunca.
Postoje brojna verovanja o tome šta se obeduje na Veliki petak, a po kanonu od hrane i pića bi trebalo da se suzdržavamo sve do zalaska sunca.
Veliki petak je dan raspeća Isusa Hrista i jedan je od najtužnijih u hrišćanstvu. Svi pravoslavni vernici bi trebalo da ga provedu u strogom postu i bez ikakavih proslava, bez obzira da li su se pridržavali velikog Vaskršnjeg posta.
Naime, mnogo je rigorozniji nego Božićni, te se podrazumeva da se tokom njega riba jede na dva velika praznika - Blagovesti i Cveti. Takođe, sve vreme se posti na vodi, osim subotom i nedeljom.
Možda vas zanima:
Narodna verovanja i običaji NA VELIKI PETAK, NAJTUŽNIJI DAN KOD HRIŠĆANA - najbolji za kalemljenje voća: Devojke, zapamtite koga ste večeras sanjale!
Od velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na ckvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti
KADA SE FARBAJU JAJA ZA USKRS: NA VELIKI ČETVRTAK, VELIKI PETAK ILI VELIKU SUBOTU? Evo šta kažu srpski etnolozi o ovom običaju, da li i gde tačno grešimo
Tradicija koja se prenosi s kolena na koleno, a recepture za farbanje "najlepših" jaja čuvaju se kao najvažnija porodična tajna
Možda vas zanima:
Narodna verovanja i običaji NA VELIKI PETAK, NAJTUŽNIJI DAN KOD HRIŠĆANA - najbolji za kalemljenje voća: Devojke, zapamtite koga ste večeras sanjale!
Od velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na ckvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti
KADA SE FARBAJU JAJA ZA USKRS: NA VELIKI ČETVRTAK, VELIKI PETAK ILI VELIKU SUBOTU? Evo šta kažu srpski etnolozi o ovom običaju, da li i gde tačno grešimo
Tradicija koja se prenosi s kolena na koleno, a recepture za farbanje "najlepših" jaja čuvaju se kao najvažnija porodična tajna
Možda vas zanima:
Narodna verovanja i običaji NA VELIKI PETAK, NAJTUŽNIJI DAN KOD HRIŠĆANA - najbolji za kalemljenje voća: Devojke, zapamtite koga ste večeras sanjale!
Od velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na ckvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti
KADA SE FARBAJU JAJA ZA USKRS: NA VELIKI ČETVRTAK, VELIKI PETAK ILI VELIKU SUBOTU? Evo šta kažu srpski etnolozi o ovom običaju, da li i gde tačno grešimo
Tradicija koja se prenosi s kolena na koleno, a recepture za farbanje "najlepših" jaja čuvaju se kao najvažnija porodična tajna
Međutim, mnogi Srbi su u dilemi kada je u pitanju jelovnik za Veliki petak. Kako postoje brojna verovanja i priče, nisu sigurni šta bi zaista trebalo biti na trpezi.
Po kanonu, na stolu može biti samo hrana spremljena isključivo na vodi i to: bareno povrće, sveže ili suvo voće i povrće, kao i hleb, med i bareni pirinač.
Mnogi greše kada misle da su tog dana dozvoljene posne grickalice – krekeri, štapići, čips, napolitanke i ostali konditorski proizvodi bez mleka, jer sadrže ili ulje ili margarin. Nisu poželjni ni ratluk ni žele bombone, jer sadrže želatin.
U većini domova u Srbiji smatra se da bi na Veliki petak trebalo jesti ribu i riblju čorbu, kao i krompir salatu prelivenu uljem, što po pravoslavnom kanonu nije prikladno.
Posebno ne valja soliti hranu, jer se smatra da se tako dodatno „sipa so na Isusove rane“. Prilikom jela, takođe, ne bi trebalo koristiti viljušku i nož.
Budući da je Uskršnji post izuzetno strog, vernici koji se striktno pridržavaju njegovih pravila, trebalo bi na Veliki petak da se uzrdžavaju od hrane i pića sve do zalaska sunca. A ovog običaja razrešeni su samo deca, trudnice i bolesni.
Sveštena lica napominju da post u pravoslavnom hrišćanstvu ne predstavlja samo uzdržavanje od određene vrste hrane, već i od svakog oblika grešnih dela, pomisli i želja.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)