STARINSKI RECEPT ZA PUSLICE KOJE SMO JELI ŠIROM JUGOSLAVIJE Kako da napravite najukusnije padobrance, "preteču" makaronsa

Lepote Srbije

13:00

Gastronomija 0

Ovi kolači dođu kao zamena za makaronse i idu odlično sa kafom. Jugoslovenske domaćice su ga znale napamet, a uspeće vam iz prve.

STARINSKI RECEPT ZA PUSLICE KOJE SMO JELI ŠIROM JUGOSLAVIJE Kako da napravite najukusnije padobrance, "preteču" makaronsa
Printscreen/Youtube

Padobranci su starinski kolač koji je rado bio viđen na svakoj proslavi širom bivše Jugoslavije, a po ovom jednostavnom receptu sigurno će vam uspeti iz prve. Starinski kolač od puslica koje su spojene kremom od čokolade ćete praviti non-stop.

Mnogi u šali kažu da su ovi kolači preteča francuskih makaronsa, a recept za padobrance je imala svaka domaćica u bivšoj Jugoslaviji.

Čak su se i mnoge komšinice uzmeđu sebe takmičile čiji će biti lepšeg oblika i ukusniji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nije poznato kako su kolačići dobili ovo neobično ime, ali najvažnije od svega je da njihov ukus vraća u neka stara i srećnija vremena. 

Napravite padobrance po starinskom receptu iskusnih domaćica i uživajte uz šoljicu kafe.

Sastojci:

Za puslice:

3 belanceta
300 g šećera
300 g mlevenih oraha
sok od limuna

Za fil:

3 žumanceta
3 kašike šećera u prahu
125 g putera
100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

 

Belanca čvrsto umutite sa šećerom, a kada počne da se pravi sneg dodajte 2 kašike limunovog soka, pa još malo umutite tako da dobijete čvrst šlag. Na kraju pažljivo ručno umešajte mlevene orahe. Malom kašičicom ili pomoću šprica oblikujte manje loptice i ređajte puslice na podmazan pleh ili stavite papir za pečenje. Trudite se da budu što manje i da ostavite veći razmak između svake puslice, jer će u toku pečenja narasti. Pecite ih u rerni na 150 stepeni oko pola sata. Vodite računa da vam puslice ostanu što belje. Dok čekate da se puslice osuše pripremite fil. U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu koju ste otopili na pari. Ohlađene puslice filujte kremom i spajajte po dve, kao što se radi za vanalice. Potrebno je da padobranci malo odstoje pre služenja, da bi malo omekšali.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading