SPECIJALITET SA JUGA SRBIJE Napravite tradicionalne ćulbastije uz ovaj recept i oduševićete se

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Nema greške.

SPECIJALITET SA JUGA SRBIJE Napravite tradicionalne ćulbastije uz ovaj recept i oduševićete se
Shutterstock

 

Ako ste gurmani ovo je recept za vas. Ćulbastija je sjajan specijalitet koji vole svi ljubitelji mesa. Po ovom receptu biće bez greške.

Neko ih zove đulbastije, neko ćulbastije, ali kako god ih zvali, ovo jelo je pravi specijalitet za sve gurmane. Ovo jelo Tradicionalno dolazi sa juga Srbije, a pravi se na dva načina, a ovaj recept su ćuftice koje se kuvaju u belom sosu sličnom kao što je bešamel.

Sastojci:

  • 450 g mlevenog mesa
  • 350 g krompira
  • 3 čena belog luka
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike brašna
  • so, biber

Za preliv:

 

  • 50 g putera
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • 200 g kačkavalja
  • 1 kašičica soli
  • svež peršun

Priprema:

U mleveno meso dodajte sitno naseckan beli i crni luk, narendani krompr, celo jaji i sve žačinite po ukusu. Sjedinite smesu, pa od nje pravite ćufte i ređajte ih na tanjir. Na dno posude koja može da ide u rernu sipajte polovinu izrendanog kačkavalja, poređajte ćuftice, pa ih prelijte sosom koji ćete napraviti tako što ćete puteru zagrejanom na blagoj vatri dodati brašno, pa uliti mleko i so i kuvati dok se ne zgusne.

Kad sos bude skuvan, prelijte ga preko mesa, pa preko njega poređajte ostatak rendanog kačkavalja. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom, pa je stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i ostavite jelo da se krčka pola sata. Pred kraj pečenja foliju skinite da se uhvati korica. Pre služenja pospite sa malo sveže naseckanog peršuna.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading