Tri srpska specijaliteta na listi 50 najboljih! Čuveni Taste Atlas objavio je novu listu, zemlje Balkana dominiraju, evo spiska
Istu ocenu imalo je i suvo meso kao tradicionalni bosanskohercegovački proizvod.
Čuveni Taste Atlas objavio je listu „50 najbolje ocenjenih mesnih prerađevina u svetu“ i na njoj se našla Srbija – čak tri puta, i to na 26, 39 i 45. mestu.
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom jamon. Četvrto, peto, šesto i sedmo mesto zauzele su vrste pršuta iz Italije. Deveto i deseto mesto zauzeli su slavonski i baranjski kulen iz Hrvatske s prosečnom ocenom 4,6.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SPECIJALITET SRBIJE Isprobajte piletinu sa carske trpeze Nemanjića!
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu
NASTANAK PRVE SRPSKE DRŽAVE NA BALKANU: Prva dinastija koja je vladala Srbima
Kao poseban narod na Balkanu Srbi se prvi put pominju 622. godine i to pod imenom Sorabi, koji naseljava veliki deo nekadašnje rimske provincije, Dalmacije. Takođe, u nekim vizantijskim spisima iz 7. i 8. veka pominje se ime Gordoserba (Srpski narod) koji je naseljavao prostore Male Azije.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SPECIJALITET SRBIJE Isprobajte piletinu sa carske trpeze Nemanjića!
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu
NASTANAK PRVE SRPSKE DRŽAVE NA BALKANU: Prva dinastija koja je vladala Srbima
Kao poseban narod na Balkanu Srbi se prvi put pominju 622. godine i to pod imenom Sorabi, koji naseljava veliki deo nekadašnje rimske provincije, Dalmacije. Takođe, u nekim vizantijskim spisima iz 7. i 8. veka pominje se ime Gordoserba (Srpski narod) koji je naseljavao prostore Male Azije.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SPECIJALITET SRBIJE Isprobajte piletinu sa carske trpeze Nemanjića!
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu
NASTANAK PRVE SRPSKE DRŽAVE NA BALKANU: Prva dinastija koja je vladala Srbima
Kao poseban narod na Balkanu Srbi se prvi put pominju 622. godine i to pod imenom Sorabi, koji naseljava veliki deo nekadašnje rimske provincije, Dalmacije. Takođe, u nekim vizantijskim spisima iz 7. i 8. veka pominje se ime Gordoserba (Srpski narod) koji je naseljavao prostore Male Azije.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SPECIJALITET SRBIJE Isprobajte piletinu sa carske trpeze Nemanjića!
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu
NASTANAK PRVE SRPSKE DRŽAVE NA BALKANU: Prva dinastija koja je vladala Srbima
Kao poseban narod na Balkanu Srbi se prvi put pominju 622. godine i to pod imenom Sorabi, koji naseljava veliki deo nekadašnje rimske provincije, Dalmacije. Takođe, u nekim vizantijskim spisima iz 7. i 8. veka pominje se ime Gordoserba (Srpski narod) koji je naseljavao prostore Male Azije.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SPECIJALITET SRBIJE Isprobajte piletinu sa carske trpeze Nemanjića!
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu
NASTANAK PRVE SRPSKE DRŽAVE NA BALKANU: Prva dinastija koja je vladala Srbima
Kao poseban narod na Balkanu Srbi se prvi put pominju 622. godine i to pod imenom Sorabi, koji naseljava veliki deo nekadašnje rimske provincije, Dalmacije. Takođe, u nekim vizantijskim spisima iz 7. i 8. veka pominje se ime Gordoserba (Srpski narod) koji je naseljavao prostore Male Azije.
Istu ocenu imalo je i suvo meso kao tradicionalni bosanskohercegovački proizvod.
Kada je reč o Hrvatskoj, na listi su se našli još dalmatinski pršut na 19. mestu, istarski pršut na 31, kulenova seka na 36. i drniški pršut na 37. mestu.
Što se tiče mesnih proizvoda iz naše zemlje, tri koja su se našla na ovoj prestižnoj listi su petrovački kulen na 26. mestu, pirotska peglana kobasica na 39. i užička pršuta na 45. mestu.
Stoga kažu mnogi kako je stara Jugoslavija dominantna na ovoj listi i da su španski i italijanski specijaliteti zaslužno jedini ispred jer su jednostavno najbolji na svetu.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
LAGAN A PREUKUSAN Zapečeni karfiol koji će vas oduševiti
Nekada poželimo da pojedemo nešto lagano bez mnogo kalorija a da je ukusno i zdravo. Zapečeni karfiol je idealan izbor za ovakav obrok.
ŠUMADIJSKI Tradicionalni recept za NAJBOLJI KAČAMAK koji ćete probati!
Kačamak je omiljeno srpsko jelo i svaki kraj ima neku svoju verziju, Šumadijski kačamak je ipak poseban zbog jednog sastojka.
OVAKO U LESKOVCU SPREMAJU SOČNE MEDALJONE PUNJENE KAČKAVALJEM: Baka otkrila recept od kog polazi VODA NA USTA
Napravite ukusan ručak i uživajte u jelu
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
VINSKI PUTEVI SRBIJE Od Nemanjića do danas, na OVIM mestima ćete uživati u NAJBOLJIM UKUSIMA
Geografski položaj i klima Srbije omogućavaju stanovnicima iz gotovo svih delova zemlje da gaje vinovu lozu.
Komentari(0)